A járvány miatt teljesen törölhetik a tokiói olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint ha a koronavírus-járvány miatt jövőre sem lehet megrendezni a tokiói nyári játékokat, akkor később már nem is fogják.

A koronavírus-járvány alakulásának figyelembevétele mellett az uniós határok felelősségteljes, összehangolt, ellenőrzött és fokozatos feloldására van szükség a turisztikai ágazat fellendülése érdekében - közölte Gari Capelli, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország turizmusért felelős miniszter. Közben az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új ajánlásokat fogalmazott a biztonságos repüléssel kapcsolatban. Részletek itt.

Mint arról a Házipatika.com is beszámolt, Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök március 24-én állapodott meg abban, hogy a játékokat egy évvel el kell halasztani. A kormányfő utóbb azt közölte, hogy csak abban az esetben lehet megrendezni az olimpiát és az azt követő paralimpiát, ha a járványt megfékezték, Bach pedig úgy reagált erre, hogy megérti a japán fél álláspontját. "Teljesen őszintén, meg tudom ezt érteni, mert nem lehet három- vagy ötezer embert örökké alkalmazni a szervezőbizottságban - mondta Bach a BBC-nek. - Nem lehet minden évben az összes nagy sportszövetség nemzetközi versenynaptárát megváltoztatni. Nem lehet a sportolókat bizonytalanságban tartani."

Az olimpiai ötkarika Tokióban. Fotó: Getty Images
Az olimpiai ötkarika Tokióban. Fotó: Getty Images

Az elnök ugyanakkor jelezte, a NOB eltökélt abban, hogy megtartják jövőre a játékokat, még azzal együtt is, hogy készülni kell különböző forgatókönyvekre, például versenyzők karanténjára. "Hogy mit jelenthet ez egy olimpiai falura nézve? Most tekintjük át a különböző forgatókönyveket, ezért mondom, hogy ez óriási feladat, mivel olyan sok eshetőség van, amelyet nem könnyű előre látni. Ha majd világos képünk lesz arról, hogyan fog kinézni a világ 2021. július 23-án, akkor meghozzuk a megfelelő döntéseket" - hangsúlyozta.

A tokiói olimpia megnyitóját jelenleg 2021. július 23-ra tervezik, a versenyek pedig augusztus 8-án érnének véget. A sportesemény elhalasztása egyébként óriási gazdasági kiesést jelent Japánnak, ha pedig teljesen elmaradnának a játékok, az példátlan következményekkel járna.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés