A gyerekeket így viselte meg a járvány

A szülők szerint jobban megviselte a gyerekeket a járvány, mint gondolnánk. A legrosszabbul a kamaszokat érintette.

A szülők fele szerint romlott gyermekének lelki egészsége a járvány alatt - derül ki az UNICEF Magyarország közleményéből. A 3-18 éves gyerekeket nevelő szülőkre reprezentatív felmérést a Publicus Intézet készítette idén májusban, egy ezerfős mintán. Arra keresték a választ, hogy milyen hatással volt a pandémia a gyerekek mentális egészségére, milyen hátrányokat okozott az otthonmaradás, az elszigeteltség, az intézmények bezárása, mennyire tudtak kapcsolatban maradni a kortársakkal, és miben változtak a mindennapjaik.

A kamaszok sínylették meg leginkább

Ijesztően sok kamasz akart öngyilkos lenni Többségükön a bezártság komoly nyomokat hagyott. A részletekért kattintson.

A szülők közül a legtöbben azt vették észre, hogy gyerekük nyugtalanabb, figyelmetlenebb lett a szokásosnál, elvonult a világ elől, vagy szorongott a pandémia idején. Legrosszabbul a kamaszokat érintette a járványhelyzet: a 11-18 évesek szüleinek 55 százaléka tapasztalta valamilyen mértékben az alvászavar és a "befele fordulás" felbukkanását. ó

Ebben a korosztályban a szülők 26 százaléka szerint gyermekük figyelme könnyebben elterelődött, 25 százalék úgy tapasztalta, hogy a gyermek könnyen dühbe gurult, 23 százalék pedig a kamasz motiválatlanságára panaszkodott. A 7-11 éveseknél a szülők 54 százaléka tapasztalta negatív tünetek felbukkanását az otthon töltött idő alatt. A szülők harmada emelte ki, hogy a gyermek nyughatatlan, túlságosan mozgékony, de a korosztály tagjainak negyedénél is felütötte a fejét az alvászavar. A 3-7 éves gyermeket nevelő szülők fele tapasztalta a fenti negatív hatásokat.

Összességében a szülők mintegy fele tart attól, hogy a bezárások és a járványhelyzet miatt a gyermeke valamilyen tartós hátrányt szenvedett el: lassult az érzelmi és társas fejlődése, mozgásfejlődése, illetve lemaradt a tanulásban. Nagyjából minden ötödik válaszadó nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem aggódik a pandémia esetleges káros hatásai miatt.

gyerek, vírus, covid
Írd ide a képaláírást

Az egyszülős és a szegény gyerekeknek a legrosszabb

A kutatás eredményeiben markánsan kirajzolódott, hogy az egyszülős háztartásokat mennyivel nehezebben érintették a járvány mentális vonatkozásai: a szülők 77 százaléka legalább két negatív tünet megjelenését tapasztalta, míg a kétszülős háztartásoknál ez az arány 46 százalék volt. A tünetek közül az elkalandozó figyelem (77 százalék), a nyughatatlanság (69 százalék), a dühkitörések (61 százalék), a szorongás (31 százalék) jellemezte leginkább a 7-11 éveseket.

Az adatokból az egyértelműen látszik, hogy minél alacsonyabb jövedelemből él a család, annál jobban ki volt téve a gyerek a mentális kockázatoknak. A 11-18 éves korosztály esetében például az alacsony jövedelmű családokban jóval magasabb - 35 százalékos - arányban számoltak be a szülők arról, hogy kamasz gyermekük szorong - míg ez az arány a közepes vagy magasabb jövedelmű családok esetén 15 százalék. Hasonló különbség mutatkozott meg, amikor az elbizonytalanodásra, a barátkozásra, a lehangoltságra kérdeztek rá. A számok azt is megmutatták, hogy azon háztartások érezték leginkább nehéznek az otthon töltött hónapokat, ahol a havi jövedelem 150 ezer forint alatt marad.

A többség nem kért segítséget

A felmérés arra is kereste a választ, hogy a szülők kaptak-e segítséget abban, hogy gyerekük jobban legyen. A 3-7 évesek szüleinek 64 százaléka, a 7-11 évesek szüleinek 71 százaléka, a 11-18 évesek 79 százaléka maradt segítség nélkül a járvány idején, igaz, döntő többségük nem is kért segítséget. Akik kaptak, azok jellemzően pszichológus, logopédus vagy a tanárok támogatását kérték.

Koronavírus: így táborozhatnak idén a gyerekek - részletek itt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)