Megmérgezzük a földet, mondta az ENSZ-főtitkár

António Guterres szerint világ "a káosz korszakába lépett".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsán (BT) belüli ellentétek jelentette súlyos veszélyekre hívta fel a figyelmet szerdai beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár, aki figyelmeztetett arra is, hogy "a világ a káosz korszakába lépett". A világszervezet idei céljait ismertető beszédében elmondta: nem a mostani az első példa a BT megosztottságára, ám úgy vélte, a jelenlegi - geopolitikai viták nyomán kialakult - ellentétek az eddigi legveszélyesebbek, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a BT eredetileg "a világ első számú béketeremtője" kellene, hogy legyen.    

"A hidegháború idején jól megalapozott mechanizmusok segítettek a két szuperhatalom kapcsolatainak kezelésében. Ám a mai, többpólusú világból hiányoznak e mechanizmusok" - figyelmeztetett. Bírálta, hogy a tanács nem tudott érdemben reagálni Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára - a BT-ben állandó tag Oroszország vétója miatt -, valamint a tagállamoknak nem sikerült egységes álláspontot kialakítaniuk a gázai övezeti fegyveres konfliktussal kapcsolatban sem, miután az Egyesült Államok blokkolta a tűzszüneti felhívást.    

A Gázai övezetben dúló harcokkal kapcsolatban Guterres aggodalmát fejezte ki egy esetleges izraeli szárazföldi támadás miatt az övezet déli részén lévő Rafah városa ellen.   "Egy ilyen művelet hatványozottan súlyosbítaná a már így is rémálomszerű humanitárius helyzetet, és megjósolhatatlan következményekkel járna a régióban" - fogalmazott. Kiemelte, hogy a világszerte dúló konfliktusokkal - és a humanitárius szükségletek növekedésével - a segélyekre szánt összegek nem tudnak lépést tartani.    

António Guterres ENSZ
António Guterres ENSZ-főtitkár Davosban 2024. január 17-én. Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Elmondta: a világnak változásokra van szüksége. Ezek között az ENSZ BT és a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálását említette, valamint nemzetközi válaszmechanizmusok kidolgozását sürgette olyan globális katasztrófák esetére, mint amilyen koronavírus-járvány volt.    

Az egyik legfontosabb idei célkitűzés az éghajlatváltozás elleni harc, melyet a "korszakunkat meghatározó kihívásnak" nevezett. Felszólította az ENSZ-tagországokat, hogy tegyenek többet a az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért, és nyújtsanak több anyagi támogatást a legszegényebb országoknak.    

"Az emberiség olyan háborút indított, melyet nem nyerhet meg: a háborúnkat a természet ellen. Azokat a rendszereket tesszük tönkre, melyek életben tartanak minket (...): megmérgezzük a földet, a vizeket és a levegőt a szennyezéssel, megtizedeljük a biológiai sokféleséget, az ökoszisztéma összeomlását is előidézve" - fogalmazott.    

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban Guterres "megfelelő biztonsági garanciákat és etikai normákat" sürgetett, úgy vélve, hogy az informatikai tudományág a hamis hírekkel, az adatvédelemmel és az előítéletekkel kapcsolatos veszélyeket hord magában. "A mesterséges intelligencia az egész emberiségre hatással lesz, úgyhogy közös fellépésre van szükség" - mondta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra