Rengeteg férfi életét megmenthetik ezek a vizsgálatok

A SYNLAB tapasztalatai szerint a férfiak ritkábban járnak prevenciós laborvizsgálatokra, mint a hölgyek, holott érdemes már fiatal férfi korban is figyelni egyes markerekre, legyen szó PSA-ról, HCG-ről, esetleg alacsony tesztoszteronszintről. Hogy mit jelentenek ezek és milyen férfibetegségeket előzhetünk meg ellenőrzésükkel, arról Szász Mátét, a SYNLAB biológusát kérdeztük.

„Ma már egy fájdalommentes és gyors vérvételből megannyi fontos információt szerezhetünk az általános egészségi állapotunkról, és olyan markerek is szűrhetőek, amelyek a legsúlyosabb férfi betegségekre is képesek időben ráirányítani a figyelmet. Az innovatív laborvizsgálatok nem azonosak a kellemetlen beavatkozásokkal. Ha kellő időt szánunk a rendszeres laborvizsgálatokra, akár tünetmentesen is, egyes betegségek korai felismerése hatással lehet az egész életünkre” – hangsúlyozta Szász Máté, a SYNLAB biológusa. Bár a legtöbb betegség kockázata nő az életkor előrehaladtával, ugyanakkor fontos tudni, hogy napjainkban a fiatalabb férfiak körében is egyre gyakrabban diagnosztizálnak súlyos betegségeket. Korai stádiumában felismerve azonban a két leggyakoribb férfiakra veszélyes daganatos betegség, a hererák és a prosztatarák is jól gyógyítható.

Fókuszban a PSA

A PSA, vagyis a prosztataspecifikus antigén egy olyan enzimfehérje, amelyet a prosztatamirigy hámsejtjei termelnek, ám normális esetben a vérben csak kis mennyiségben található meg. A PSA értéket egy gyors vérvizsgálattal is ellenőriztethetjük a SYNLAB-nál: „Jó állapotban lévő prosztata esetén – amikor a PSA értéke kisebb mint 2,5 – elegendő kétévente tesztelni, ám 2,5-ös PSA-szint felett célszerű évente eljárni szűrésre. A magas kockázati csoportokba tartozók számára szintén ajánlott, hogy minden évben elvégeztessék a tesztet: a családi érintettségen kívül ilyen tényező a prosztatagyulladás, az ülő életmód, a magas zsírfogyasztás, az elhízás vagy a dohányzás. A napi 8 órás ülő életmód 22 százalékkal, a dohányzás pedig 40 százalékkal növeli a prosztatarák kockázatát” – emeli ki a SYNLAB szakértője.

HCG hormon, amit szintén érdemes megjegyezni

A férfiakat érintő másik daganattípus a hererák. Ritkán fordul elő, jellemzően 30-35 éves kor körül jelentkezhet a betegség, és nehezíti a felismerést, hogy ebben az életkorban a férfiak még kevésbé szánnak időt a prevencióra. A HCG hormon azonos azzal a hormonnal, amelyet terhesség során a nők szervezetében a placenta termel. „A heredaganat leggyakoribb változata is HCG-t termel, ez a marker pedig egy vérvételből szintén egyszerűen kimutatható. Ha egy férfi szervezetében a laborvizsgálat során fény derül a HCG hormon jelenlétére, nagy valószínűséggel feltételezhetjük a betegséget” – szögezi le Szász Máté. A szakértő szerint a vérvizsgálatot 1-2 évente érdemes megismételni azoknak a férfiaknak, akik családilag érintettek, illetve olyan sportot, szabadidős tevékenységet vagy munkát végeznek, ahol a herék nagyobb és rendszeresebb rázkódásnak vannak kitéve. Fontos, azt is hangsúlyozni, hogy az egyik leghatékonyabban kezelhető daganattípusról van szó, amely – ha időben megtörténik a diagnosztika – a statisztikák szerint 98 százalékos teljes gyógyulási aránnyal rendelkezik.

szűrővizsgálat, szűrések
A férfiak egészségét is megóvhatják az alábbi szűrővizsgálatok. Fotó: Getty Images

Alacsony tesztoszteron, emelkedett ösztrogén

Ha férfiegészség, akkor a hormonszintek változásáról is érdemes beszélni. Optimális esetben egészséges férfiak tesztoszteronszintje magas. Szász Máté szerint a gyakorlatban azonban igen gyakran nem ez tapasztalható: 40-45 éves kor felett a tesztoszteron szintje csökken, de egyre jellemzőbb, hogy már az életerős, sportos fiatal férfiak értékei is igen alacsonyak. Sok esetben ennek hátterében a stressz, a túlhajszolt életvitel és a leginkább a kialvatlanság áll.

A tartósan alacsony tesztoszteronszintnek azonban komoly következményei is lehetnek: „Elsőre mindenki a libidó csökkenésére gondol, pedig sokkal összetettebb következményei is lehetnek annak, ha csökken a tesztoszteron és ezzel együtt növekedik az ösztrogénszint a férfiak szervezetében: kevésbé lesz aktív a pajzsmirigy, leépül az izomtömeg, hízás indulhat el, romlik az inzulinérzékenység, csökken a csonttömeg, gyengülnek az ízületek és idegrendszeri változások is jelentkezhetnek. Mindezekkel egy időben a hormonszint változás miatt erős motivációvesztés érzékelhető, akár enyhe depresszió is, miközben csökken az érdeklődés a szexuális együttlétek iránt. Tehát egy életminőség-romlás következhet be a férfi életében a ki nem mutatott hormonszintváltozás miatt” – emeli ki a SYNLAB szakértője. A csökkent tesztoszteronszint kezelésére alkalmazható életviteli és gyógyszeres megoldás is. Az időben történő diagnosztizálás és a megfelelő életminőség kialakítása egy laborvizsgálattal kezdődhet ebben az esetben is.

45 éves kor felett

Az idő előrehaladtával bizonyos betegségek kockázata megnő. Még ha tünetmentes életet is élünk, az évenkénti laborvizsgálat mindenkinek javasolt. Rutinvizsgálat helyett érdemes olyan specifikusan összeállított laborvizsgálatot kérni, amely átfogóan elemezi a férfiak számára releváns legfontosabb paramétereket: ellenőrzi a vérképző rendszert, az anyagcsere-folyamatokat, kimutatja a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, ellenőrzi a pajzsmirigy hormonális funkcióit, a gyulladásos markereket, valamint a tesztoszteronszintet, ezen kívül segítséget nyújt a cukorbetegség, a csontok és ízületek állapotának felmérésében, de ellenőrzi a vérszegénység és a demencia kialakulásának szempontjából fontos vitaminokat is. A SYNLAB országos hálózatában bárki számára elérhetőek a prevenciós laborvizsgálatok, de lehetőség van szakértői konzultációra is, amely során segítségeket kérhetünk a laborértékek értelmezésében is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: