Napozószerek: mire figyeljünk a vásárláskor?

Óriási a választék fényvédő szerekből, de nem könnyű eldönteni, hogy pontosan milyen terméket is vásároljunk. Az alábbiakat jobb, ha inkább elkerüljük.

A fényvédő szerek használata különösen fontos, hiszen segítségükkel nemcsak bőrünk szépségét, de egészségét is megóvhatjuk. Nem mindegy azonban, mit kenünk vagy fújunk magunkra. A rodalewellness.com cikke alapján összeszedtük, mire kell ügyelni.

Naptejek retinollal vagy A-vitaminnal

Az ilyen napozószerek növelik a tumorok kialakulásának veszélyét, állítja egy tavalyi kutatás. Bár a retinolt gyakran adják naptejekhez, testápolókhoz, mivel öregedésgátló hatást tulajdonítanak neki, a legfrissebb tudományos álláspont szerint javasolt lehet kerülni az ilyen termékeket. Ha retinolos testápolót használunk, akkor ne menjünk napra, vagy legfeljebb csak nagyon rövid időre.

Mindenki ezerszer hallotta már, hogy a bőr egészségének megőrzéséhez, illetve a bőrrák és a korai öregedés megelőzéséhez kulcsfontosságú a naptej használata. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a naptejről!

50 faktorosnál erősebb naptejek

A napozószerekben lévő anyagok a leégést okozó UVB sugárzástól védenek, nem pedig az UVA sugaraktól, amelyek többek között a rákos megbetegedések kialakulásáért felelősek. Ha tehát 50 faktorosnál erősebb napozószert használunk, akkor jó eséllyel nem fogunk leégni, viszont éppen emiatt jóval több időt töltünk a napon, hosszú időre kitéve magunkat a veszélyes UVA sugárzásnak.

Oxybenzon tartalmú napozószerek

Az oxybenzon egy olyan adalékanyag a naptejekben, amely beszívódik a bőrbe, és onnan a véráramba is bekerül. Ha pedig bekerült a szervezetünkbe, akkor az ösztrogén működését kezdi el utánozni, ami egy idő után hormonális problémákhoz, pajzsmirigy-betegségekhez és termékenységi gondokhoz is vezethet. Alaposan olvassuk el a termék címkéjét, amelyet meg akarunk venni - ha az összetevőlistán szerepel az oxybenzon, a benzophenone vagy a benzophenone-3, akkor inkább hagyjuk a boltban.

A napozáshoz elengedhetetlen a napozószerek használata
A napozáshoz elengedhetetlen a napozószerek használata

Spray vagy porállagú napozószerek, naptejjel átitatott kendőcskék

A sprayállagú termékek könnyen a légutainkba, és onnan a vérkeringésünkbe juthatnak, így sokkal nagyobb adagot kapunk belőlük a kelleténél, ami hosszú távon hormongondokhoz vezethet. Emellett a spray állagú termékeknél sokkal nehezebb megállapítani, hogy elegendő jutott-e belőlük mindenhová. Ugyanez a helyzet a porállagúakkal, illetve a naptejjel átitatott kendőcskékkel. A legjobb, ha a hagyományos, testápolóhoz hasonló állagú termékeknél maradunk.

Rovarriasztó/naptej kombók

Feleslegesek, és tele vannak káros vegyi anyagokkal, amelyek irritálhatják a bőrt és a légutakat. Ráadásul a rovarriasztót csak napi egy-két alkalommal ajánlatos használni, míg a naptejet kétóránként.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: