Mielőtt útra kelünk: a tájékozódástól a védőoltásig

Manapság egyre többen veszik nyakukba a világot, utazásukat, nyaralásukat tenger mellé, vagy egzotikus országokba, akár a távol-keleti trópusokra szervezik. A zavartalan élmény érdekében tanácsos alaposan tájékozódni.

Utazni jó!

Aztán legalább ennyire jó hazajönni, élményekkel, fotókkal megrakodva, és még sokáig élni az emlékekből, lassan feldolgozva, többször is újra átélve a ritka pillanatokat... Mindez persze csak akkor igaz, ha sikerül a szokatlan helyzetekben, a különleges körülmények között is az egészségünket megőrizni, ha nem találkozunk semmi bajjal, gonddal, kellemetlenséggel, hiszen minél távolabb vagyunk otthonról, annál nehezebb a biztonságunkat fenyegető nehézségeket legyőzni. Okosabb hát jó előre felkészülni a lehetséges veszélyekre, hogy valóban gondtalanul élvezhessük akár az egzotikus kalandokat is.

Az első és legfontosabb teendő a tervezés szakaszában a minél szélesebb körű tájékozódás arról a térségről, amelyet kiválasztottunk. Mire lehet ott számítani, milyen ellátást kaphatunk, milyenek lesznek a higiéniás körülmények, iható-e a csapvíz, milyen élelmiszerekkel kell vigyázni, vannak-e ott fenyegető járványos betegségek, esetleg az utazókra, nyaralókra leselkedő egyéb veszélyek, mérgükkel ölő vagy támadó kedvű állatok, mérgező, allergén növények, stb. Ha tudjuk, mire kell felkészülni, könnyebb a megelőzés.

Kötelező és ajánlott oltások

"Csak olyan lesz, mint egy szúnyogcsípés..." - szokták a szülők vigasztalni gyerekeiket a védőoltások előtt. Az utazások előtt kötelező és ajánlott oltások felnőtteknek sem járnak nagyobb kellemetlenséggel, legfeljebb az utánajárásra kell megfelelő időt hagyni. A hasznuk viszont felmérhetetlen, különösen, ha olyan vidéket választunk úti célnak, amelyeken még honosak az Európában már nemzedékek óta ismeretlen vagy örvendetesen ritka betegségek. Az elővigyázatosságot indokolja, hogy épp ezeken a területeken (elsősorban Afrika és Dél-Amerika egyes országaiban) alacsonyabb szintű az egészségügyi ellátás, külföldiként korlátozottabbak a betegek egészségügyi és szociális jogai, és a betegségek kezelései igen költségesek is. Hogy mi ellen érdemes oltást kérni, az sok tényezőtől függ - figyelmeztetett dr. Jelenik Zsuzsa, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjának vezetője.

Az adott éghajlati övezeten és a célországon belül az sem mindegy, hogy nagyvárosba, idegenforgalmi központként nemzetközivé vált tengerpartra vagy az inkább csak az őslakosok által lakott dzsungelbe, trópusi hegyvidékre készülünk. Fontos, hogy mikor indul, és mennyi időt szándékozik ott tölteni az utazó: egy háromnapos kongresszusra aligha kell akkora előkészület, mint egy hónapos országjárásra. A tanácsadás során megvizsgálják az illető anamnézisét és jelenlegi egészségi állapotát, nincs-e az adott oltásoknak valamilyen ellenjavallata.

Sárgaláz, hepatitis A, B, veszettség, gennyes agyhártyagyulladás, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, kullancs okozta agyvelőgyulladás, diftéria, tetanusz, tífusz, kolera, gyermekbénulás és bárányhimlő elleni oltások kerülhetnek szóba. Újabban, a kelet-ázsiai térségben előforduló aggasztó megbetegedések, járvánnyal fenyegető kórokozók miatt bizonyos esetben az utazás előtt ajánlott az influenza és a tüdőgyulladás egyik kórokozója elleni oltás is. A hazai jogrendszer külföldi utazás során egyetlen kötelező védőoltást szabályoz, ez pedig a sárgaláz elleni, amelyet Közép-Afrika és Dél-Amerika bizonyos országaiba készülők kötelesek beadatni. Más országok más fertőző betegségek elleni védőoltást is kötelezővé tehetnek, illetve javasolhatnak. Így például Szaud-Arábiában vízumot sem adnak agyhártya-gyulladás elleni védőoltás nélkül.

Egészségünk védelmében

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező azoknak, akik Közép-Afrika és Dél-Amerika bizonyos országaiba készülnek. Legkésőbb tíz nappal az indulás előtt kell beadni a vakcinát, ami tíz éven keresztül nyújt védettséget. Az oltás kilenc hónapos kortól adható, nem kaphatják azonban az immunhiányosok, a várandós kismamák és a tojásallergiások. A hepatitis A (fertőző májgyulladás) elsősorban az arab országokban, Indiában, Ázsiában és Közép-Amerika egyes országaiban fordul elő. A helyi körülmények, étkezési szokások, az ivóvíz minősége jelentősen befolyásolja a fertőzés lehetőségét.

A hepatitis B vírus vérrel, szennyezett eszközökkel és testváladékokkal vihető át. Különösen ajánlott azoknak a külföldre utazóknak, akik betegségük (pl. cukorbetegség) révén külföldön is szorulhatnak orvosi kezelésre. Teljes védelmet három oltással lehet biztosítani, ezért azt időben el kell kezdeni - ajánlják a Szent László Kórház szakorvosai.

A tetanuszoltás tíz évig nyújt védettséget, és elsősorban azoknak ajánlott, akik baleset veszélyével járó külföldi útra (kerékpártúra, természetjáró kirándulás, hegymászás) indulnak. Szintén a biciklivel, motorral - elsősorban Ázsiában és Dél-Amerikában - közlekedőket veszélyezteti a veszettség is, ezért ez az oltás is javasolt, méghozzá három fázisban, a 0-7-21. napokon. Ételekkel és vízzel terjed a tífusz, amely ellen a vakcinát a Dél-Amerikába és az Ázsiába utazóknak ajánlják. A malária ellen nem védőoltással, hanem tablettával lehet védekezni, amelynek szedését az utazás előtt kell megkezdeni, és a lappangási idő miatt a hazaérkezést követő négy hétig kell folytatni. A Sri Lankára utazóknak például javasolt ez a gyógyszer.

A repülés veszélyei

Azoknál az utazóknál jelenthet gondot az időátállás (jet lag), akik több, mint három időzónán haladnak át, és a repülés gyorsasága miatt a szervezetüknek nincs ideje alkalmazkodni a változáshoz. Ha ugyanekkora távolságot valaki gépkocsival vagy hajón tesz meg, a probléma nem jelentkezik. Legjellemzőbb tünete a kimerültség, az ingerlékenység, az alvási nehézségek és fejfájás. Célszerű ezért már egy-két nappal az utazás előtt megpróbálni az időzónához igazodni: az útiránynak megfelelően korábban vagy később lefeküdni.

Ha nem is gyakran fordul elő, de mindenképpen ismerni kell az utazási trombózis veszélyét is. Nemcsak hosszú repülőutakon, hanem órákig az autóban ülve (például dugóban vesztegelve) autóbuszon vagy vonaton is kialakulhatnak vérrögök a láb és a medence vénáiban, amelyek esetleg elmozdulva a tüdőbe is juthatnak, és ott súlyos állapotot, tüdőembóliát okozhatnak. Olykor az utazás kezdetén még semmilyen tünet nem utal rá, és az utazás befejezte után akár egy-két héttel is jelentkezhet - így nemcsak azoknak érdemes gondolni rá és néhány egyszerű eszközzel megelőzni, akiknél már korábban jelentkezett hasonló megbetegedés tünete, hanem a teljesen egészségeseknek is. Nem kell nagy dolgokra gondolni: időnként fel kell állni, néhány egyszerű tornagyakorlatot, mozdulatot tenni, hogy a keringés a hosszas üléstől elzsibbadt végtagokban is helyreálljon. Szükség lehet kompressziós harisnya használatára is. Mindkét bajt segít elkerülni, ha a repülőn sok folyadékot iszunk, és mellőzzük a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást.

A fertőzések elkerülhetők

A meleg éghajlatú területekre illetve a trópusokra utazók leggyakoribb kellemetlensége az ételfertőzésből eredő hasmenés, gyomorhurut. Ez azonban néhány - az utazás élményét semmivel sem csökkentő - elővigyázatossági intézkedéssel elkerülhető. Ezekben a térségekben egész országrészek vannak egészséges vezetékes ivóvíz nélkül, így talán az a legfontosabb, hogy csak palackozott vizet fogyasszon az utazó. Nemcsak szomjoltáskor kell erre vigyáznia, hanem fogmosáskor, sőt, a nyers ételek, zöldségek, gyümölcsök megmosásakor is.

Ha olyan területen jár valaki, ahol nem jut palackozott vízhez, vízszűrő berendezés, fertőtlenítőszer használatával és alapos forralással segíthet magán. Nem tanácsos utcai árustól élelmiszert vásárolni, kerülendő a jégkocka, a fagylalt, a nyers hús, a majonéz fogyasztása. A dohányosoknak arra is érdemes ügyelni, hogy mossanak kezet, mielőtt a cigarettához nyúlnak. Manapság nemcsak a lehetséges bakteriális, hanem a vírusfertőzésekre is gondolnia kell annak, aki a trópusokra utazik. Egyes afrikai, ázsiai országokban a nemi betegségek, azon belül is a HIV vírusfertőzöttek nagy aránya miatt nem tanácsos, sőt életveszélyes alkalmi szexuális kapcsolatokat kötni.

Veszélyes állatok

MedúzaveszélyA trópusi területeken számos veszélyes, csípésével, marásával, mérgével fenyegető állat is él. Az utazók többségének azonban nincs alkalma ilyen kellemetlen találkozásoknak kitenni magát, hiszen a kiépített, homokos tengerparti üdülőhelyeken azért kevésbé kell ilyesmitől félni, mintha a dzsungelek mélyére is tennének felfedező utakat. Néhány aranyszabályt azonban itt is be kell tartani. A forró égövi természetes édes vizekben, folyókban, tavakban fürödni nem tanácsos. Nemcsak a fertőzésveszély miatt, hanem mert a krokodilok és egyéb támadó kedvű hüllők, szembe, fülbe kerülő férgek, sőt, egyes halak is nagy bajt okozhatnak.

Egzotikus érdekesség - amíg az ember csak olvas róla - például a parazita macskahal, amelynek a vízbe kerülő vizeletcseppek jelölik ki az utat, hogy beköltözhessen az emlősök, és adott esetben az emberek szervezetébe. A tengerben, óceánban való fürdésnél is érdemes a helyiek útmutatását megfogadni, hogy se cápa, se medúza, se csiga vagy korall, se egyéb ragadozó vagy mérget hordozó hal ne okozhasson sérülést. Sem a tengerparti homokban, sem a vízben nem célszerű mezítláb lenni: egy erre a célra való szandál megvédhet a vágott, szúrt sebektől, kőhal, medúza, stb. okozta sérüléstől.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik a keleti részeken, közben a délnyugati csapadékzóna egyre inkább hazánk nyugati felét érinti. Arrafelé döntően eső várható, de késő délutántól kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb részein, estefelé az északi határ mentén, illetve a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, de a déli tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +2 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra