Mielőtt egzotikus helyre utazna, oltasson!

A legnagyobb faktorszámú naptejet már beszereztük, a biztosítást megkötöttük, széntablettából is bevásároltunk. Ettől azonban még nem leszünk biztonságban: a védőoltások felől is érdeklődjünk, mielőtt messzebbre utazunk!

Az Országos Epidemiológiai Központ folyamatosan frissülő információkat találhatunk. Egzotikus utazások előtt fontos az alapos tájékozódás, hiszen szinte biztos, hogy valamilyen védőoltást fel kell vennünk saját egészségünk érdekében. Mivel ezek legtöbbször több vakcina egymás utáni beadásával immunizálják szervezetünket, időben kell elkezdenünk intézkedni.

Utazás előtt legalább hat héttel menjünk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol személyre és úti célra szabott tanácsot kaphatunk a szakemberektől (az oltóhelyek listáját nézheti meg).

Kit kell oltani?

Az utazás előtti tanácsadás és az oltások kiválasztása nemcsak az utazás célállomásától, hanem egyéb tényezőktől is függ, azaz oltás előtt figyelembe veszik az utazás időtartamát, az utazó korát, egészségi állapotát (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), az eddigi oltásokat és egyéb tényezőket.

Az esetleges megbetegedések valószínűségét befolyásolja, hogy milyen céllal utazunk és milyen körülmények várnak: más fertőzésveszéllyel fenyeget egy szafarizás és egy búvárkodással töltött vakáció, de függ szállásunktól, illetve az ellátás milyenségétől is, hogy mely oltások a legszükségesebbek.

Maláriainfó: A trópusokkal együtt rögtön asszociálunk a maláriára is, mely betegség ellen nem létezik védőoltás, ám megfelelő felkészültség esetén megelőzhető. Rendelkezésre állnak ugyanis olyan gyógyszerek, melyek folyamatos szedésével nem kapjuk el a kórt.

Mi ellen oltassunk?

Magyarországon 22 betegséggel szemben van lehetőség aktív immunizációra, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, a hepatitis A és B, a hastífusz (typhus abdominalis), a járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a gyermekbénulás (poliomyelitis) elleni oltások.

Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a kanyaró-rózsahimlő-mumpsz (morbilli-rubeola-mumpsz), a bárányhimlő (varicella), a tüdőgyulladás (pneumococcus) és az influenza elleni oltásokkal.

A last minute utak kecsegtetőek bár, de egészségügyi szempontból nagyon kockázatos befizetni rájuk. Egy tervezetlen kiruccanás előtt ugyanis nem biztos, hogy lesz elég időnk megkapni az oltásokat, vagy időben elkezdeni szedni a malária elleni szereket! Nagyon fontos tudni, hogy a kötelező oltások papírjait kérhetik tőlünk be- és kiutazáskor, így például a sárgaláz elleni oltás igazolása ugyanolyan fontos iratnak számít, mint maga az útlevél. Az oltásról ilyenkor kétnyelvű, nemzetközi oltási könyvet állítanak ki (International Certificate of Vaccination), melynek felmutatását az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor kérhetik.

A ) összeállítása is, amely ajánlásokat fogalmaz meg a különböző célországokban javasolt védőoltásokról és a gyógyszeres megelőzés lehetőségeiről).

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció