Mielőtt egzotikus helyre utazna, oltasson!

A legnagyobb faktorszámú naptejet már beszereztük, a biztosítást megkötöttük, széntablettából is bevásároltunk. Ettől azonban még nem leszünk biztonságban: a védőoltások felől is érdeklődjünk, mielőtt messzebbre utazunk!

Az Országos Epidemiológiai Központ folyamatosan frissülő információkat találhatunk. Egzotikus utazások előtt fontos az alapos tájékozódás, hiszen szinte biztos, hogy valamilyen védőoltást fel kell vennünk saját egészségünk érdekében. Mivel ezek legtöbbször több vakcina egymás utáni beadásával immunizálják szervezetünket, időben kell elkezdenünk intézkedni.

Utazás előtt legalább hat héttel menjünk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol személyre és úti célra szabott tanácsot kaphatunk a szakemberektől (az oltóhelyek listáját nézheti meg).

Kit kell oltani?

Az utazás előtti tanácsadás és az oltások kiválasztása nemcsak az utazás célállomásától, hanem egyéb tényezőktől is függ, azaz oltás előtt figyelembe veszik az utazás időtartamát, az utazó korát, egészségi állapotát (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), az eddigi oltásokat és egyéb tényezőket.

Az esetleges megbetegedések valószínűségét befolyásolja, hogy milyen céllal utazunk és milyen körülmények várnak: más fertőzésveszéllyel fenyeget egy szafarizás és egy búvárkodással töltött vakáció, de függ szállásunktól, illetve az ellátás milyenségétől is, hogy mely oltások a legszükségesebbek.

Maláriainfó: A trópusokkal együtt rögtön asszociálunk a maláriára is, mely betegség ellen nem létezik védőoltás, ám megfelelő felkészültség esetén megelőzhető. Rendelkezésre állnak ugyanis olyan gyógyszerek, melyek folyamatos szedésével nem kapjuk el a kórt.

Mi ellen oltassunk?

Magyarországon 22 betegséggel szemben van lehetőség aktív immunizációra, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, a hepatitis A és B, a hastífusz (typhus abdominalis), a járványos agyhártyagyulladás (meningococcus meningitis), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a gyermekbénulás (poliomyelitis) elleni oltások.

Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a kanyaró-rózsahimlő-mumpsz (morbilli-rubeola-mumpsz), a bárányhimlő (varicella), a tüdőgyulladás (pneumococcus) és az influenza elleni oltásokkal.

A last minute utak kecsegtetőek bár, de egészségügyi szempontból nagyon kockázatos befizetni rájuk. Egy tervezetlen kiruccanás előtt ugyanis nem biztos, hogy lesz elég időnk megkapni az oltásokat, vagy időben elkezdeni szedni a malária elleni szereket! Nagyon fontos tudni, hogy a kötelező oltások papírjait kérhetik tőlünk be- és kiutazáskor, így például a sárgaláz elleni oltás igazolása ugyanolyan fontos iratnak számít, mint maga az útlevél. Az oltásról ilyenkor kétnyelvű, nemzetközi oltási könyvet állítanak ki (International Certificate of Vaccination), melynek felmutatását az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor kérhetik.

A ) összeállítása is, amely ajánlásokat fogalmaz meg a különböző célországokban javasolt védőoltásokról és a gyógyszeres megelőzés lehetőségeiről).

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

A frontális felhőzet szakadozik, a gyenge csapadéksáv feloszlik. Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra