Koronavírus: így sétálunk a járvány idején

A koronavírus-járvány számtalan dolgot megváltoztatott. A válsághelyzet a világ nagyvárosait többek között arra ösztönözte, hogy átgondolják és átalakítsák a különböző közlekedési lehetőségeket. Nagyobb teret kapnak például a gyalogosok - van, ahol szó szerint is.

Új-Zélandtól Írországig számtalan országban kezdtek jobbnál jobb, újszerű megoldásokkal alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatt megváltozott élethelyzethez - olvasható a bkk.hu-n. A közlekedési közszolgáltató vállalat gyűjtése alapján mi is bemutatjuk, hogyan próbálják biztonságosabbá és vonzóbbá tenni a gyaloglást a tömegközlekedési eszközök helyett.

Séta közben is fontos a távolság

Írország fővárosában, Dublinban például burkolatfestéssel emlékeztetik az embereket arra, hogy sétálás közben is meg kell tartani egymás között a biztonságos távolságot - ezzel ugyanis csökkenteni lehet a koronavírus esetleges terjedésének esélyét.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Írország, koronavírus séta, koronavírus közlekedés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Írország, koronavírus séta, koronavírus közlekedés

Az ír főváros közepén található, 707 hektáros Phoenix Park járdáin számos ilyen ideiglenes jelölés jelent meg. Ez egy olcsó és könnyen megvalósítható módszer, amellyel biztosítható, hogy a városlakók sétálás közben se feledkezzenek meg a koronavírus-fertőzés megelőzésének egyik legfontosabb pontjáról. A remények szerint a közeljövőben több ír város is alkalmazza majd a figyelemfelhívás ezen módját.

Fókuszban a gyalogosok

Koronavírus: meddig tartsunk távolságot a másiktól? A válaszért kattintson ide!

A gyalogosok Brüsszelben is nagyobb figyelmet kaptak a koronavírus-helyzet közepette. A belga szakemberek a közlekedési lámpák átprogramozása mellett döntöttek, így 100 kereszteződés lámpáit állították át úgy, hogy azok működése ne az autókhoz, hanem a gyalogos és kerékpáros forgalomhoz igazodjon inkább. Emellett azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol az átkelési szándékot egy gomb megnyomásával kell jelezni, most automatikusan, érintés nélkül is zöldre váltanak a lámpák. Így csökkenti lehet annak esélyét, hogy várakozás közben a gyalogosok feltorlódjanak a zebráknál, ráadásul nem kell megérinteni a gombot, amit korábban már több százan megfoghattak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Új-Zéland, koronavírus séta, koronavírus közlekedés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Új-Zéland, koronavírus séta, koronavírus közlekedés

Nagyobb teret kaptak a járókelők

A koronavírus-járvány miatt az emberek többsége az elmúlt 2-3 hónapot főként otthona biztonságában töltötte. Ezért amikor az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, a lakók pedig újra birtokba veszik az utcákat, akkor nehéz megtartani az előírt távolságot, ha ugyanannyi hely áll a járókelők rendelkezésére, mint korábban.

Mivel a legtöbb helyen az utak szélessége adott, a közlekedési szakembereknek egy kompromisszumos megoldást kellett keresniük - ezt pedig az új-zélandi Aucklandben meg is találták: egyszerűen újraosztották a sávokat. A Budapest méretű városban nagy virágládákkal biztosítják a nagyobb, védett sétáló övezeteket a lakóknak.

Ezeréves kínai módszerrel tartják a távolságot egy párizsi galériában - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció