Így vágjunk neki a vízitúrának!

A vízitúrázás az embernek szokatlan közegen, a vízen történik. Ezért a vízitúrázás speciális felszerelést és tudást igényel. Szükséges a felelős gondolkodás és a megfelelő fizikai erő, valamint az úszni tudás.

A vízitúrázás az embernek szokatlan közegen, a vízen történik. Ezért a vízitúrázás speciális felszerelést és tudást igényel. Szükséges a felelős gondolkodás és a megfelelő fizikai erő, valamint az úszni tudás. Ezt a követelményt szabályzatok, rendeletek is megszabják, amikor legalább 14 éves kort írnak elő a hajóvezetőnek. Betegen, zavart tudattal, alkohol, gyógyszer, vagy kábítószer hatása alatt veszélyes és tilos evezni!

Bizonyos körülmények között még az egészségeseknek is lehet veszélyes a vízitúra,

 • ha vihar van,
 • ha zivatar van,
 • ha vad a víz,
 • ha túl nagy a hajó forgalom, stb.

A rendszeres vízitúrázás jótékonyan hat

 • a szív és érrendszerre,
 • a légzésre,
 • a gondolkodásra.
 • javítja a kondíciót
 • növeli az izmok erejét,
 • javítja a reflexeket.
 • megelőzi az érelmeszesedését.
 • javítja a bőr anyagcseréjét, elősegíti a lebarnulást.
 • javítja az étvágyat mégis csökkenti az elhízást, a vér zsír-és koleszterin tartalmát.
 • javítja a reflexeket
 • elősegíti a szervezet regerenálódását.
 • fokozza a szexuális aktivitást.

Elősegíti a testi-lelki jólétet, fokozza az önbecsülést.

Röviden: erőt, egészséget ad és javítja az élet minőségét!

Bizonyos körülmények között hiányos ismeret, rossz felszerelés miatt kedvezőtlen hatások is érhetik a vízitúrázót. Ám ezek a nem kívánt hatások, sérülések, megfelelő tanulással, célszerű felszereléssel megelőzhetők vagy csökkenthetők.

Kedvezőtlen hatások:

A napsütés: A közvetlen és a vízről visszaverődő napsugárzás felhevíti, megégeti a bőrt, a szemet, az ajkat és a koponyát. Az agy megduzzadása okozza a fejfájást, a szédülést, a hányingert, hányást, a szemkáprázást ez a napszúrás. Ha a fentiekhez magas láz, vörös fej, eszméletvesztés társul, akkor az a hőguta. Részletes leírását lásd később.

A bőr kivörösödik, megduzzad, fáj, esetleg felhólyagosodik, pörkösödik. Már 3-4 napi folyamatos napozás hatására a bőr rugalmatlanná, sérülékennyé válik, csökken a folyadék-, zsírtartalma és az ellenállása, valamint gyógyulási hajlama. A sebek alig gyógyulnak. A tartós erős napsütés a bőrrák kialakulását is elősegítheti.

A megelőzés rendkívül egyszerű: szellős sapka, kalap (szalmakalap) és ruházat viselése.

A víz hatása a bőrre: a nedvességtől felpuhul, megduzzad, ez gombák és baktériumok szaporodásának kedvez, sőt a szervezetbe jutását is elősegíti. Hidegebb időben a meghűléses betegségek keletkezését is okozhatja.

A vízitúrán a nedvesedés elleni védekezés nem egyszerű feladat. Különösen fontos a kezek, az ülep és a lábak szárazon tartása.

Fürdéskor ne viseljünk ruhát, ha ez a nyilvános strandokon nem megoldható, akkor cseréljünk gyakran száraz fürdőruhát, törölközés után.

Az ülés legyen száraz, például farácsot vagy polifoamot használjunk, ha törölközőre ülünk, azt gyakran cseréljük. A szivacs nem jó, mert benedvesedik.

A kezek szárazon tartása a legnehezebb. Az evezőn elhelyezett csöpögésgátlóval és jó evezéstechnikával valamint gyakori pihenő esetleg pihenőnap beiktatásával.

Legalább a kezek szárazra törlésével próbálkozhatunk.

A lábak védelmét legjobban a gumicsizma szolgálja, mert védi a nedvességtől, a lehűléstől és a sérülésektől.

A csizma legyen megfelelő méretű és száraz.

A csizmát csak egy személy használja, ha mégis kölcsönözzük, akkor fertőtlenítsük ki formalinos vatta 2 napos benne tartásával, majd 2 napos szellőztetéssel. A csizmát is gyakran vegyük le és szellőztessük. Az a legjobb, ha csak a ki és a beszálláskor viseljük.

Gyakran sérül a láb üvegbe, konzervdobozba vagy éles kőre lépéstől.

Igen súlyos sérüléseket okoz, ha ismeretlen vízbe ugrunk. Főleg ha fejjel. Az ott lévő kövek, gallyak, tuskók vagy roncsok, de még a sekély víz miatt is. Gyakori a végzetes koponya vagy gerincsérülés, de a halál sem ritka.

A hideg vízbe ugrás felhevült testtel egyenlő a szaunázással, ezt csak az egészséges emberek viselik el, de még azoknak sem tesz jót. Az arra hajlamos emberek szíve megállhat a hirtelen hideg hatására, az újraélesztés ritkán eredményes ilyenkor.

A megelőzés: fokozatosan másszunk be a vízbe.

Ritkán fordul elő, hogy tapasztalt vízitúrázók vízbe fulladnának. A baleset megelőzése egyszerű: testhez rögzített gallérral ellátott mentőmellény viselésével, főleg a vadvízen.

Egyedül ne menjünk vízitúrázni, a cukorbajosok, az epilepsziásak és az ájulásra hajlamosak, a szívbetegek feltétlenül vegyék ezt figyelembe. Sajnos ismerek a közelmúltban történt néhány esetet (Susó, Drenyó ), ami a fentieket alátámasztja.

A folyóvíz ivása fürdéskor még a felnőtteknél is előfordul, a gyerekeknél még gyakoribb. A szennyezett víz bélfertőzést okoz, láz, rossz közérzet, fejfájás, hányás és hasmenés a tünete. Ritkán húgyúti fertőzést sőt még tüdőgyulladást is okoz.

A szennyezett vízben fürdés bőr és szembetegséget is okoz.

Megelőzés a szennyezett, fertőzött vizek elkerülése. Néhány szennyezett víz: a Szamos, Sajó, Kraszna, Zagyva, valamennyi folyónk nagyváros alatti szakasza, a Balaton és a Velencei-tó parti sávja főszezonban.

A rovarok közül nappal a bögölyök, alkonyatkor a szúnyogok csípése parton és a közelében gyakori, kullancs is előfordul főleg a legelőkön.

Megelőzés ruha viselésével célszerű, de a rovarriasztó szerek is használhatók, tabletta, spray vagy kenőcs formájában.

Zúzódásos sérülések is gyakran keletkeznek a vízre szálláskor, a hajó ki és beemelésekor és szállításakor, pl. a trailerről leeséskor.

Megelőzés: megfelelő számú és erejű begyakorlott csoporttal mozgassuk a hajót.

A félelem természetes érzés, sőt szükséges, ez véd meg bennünket a felesleges és túlzott kockázat vállalásoktól. A túlzott félelem nem kívánatos, fokozatossággal, gyakorlással tanulással és türelemmel csökkenthető. Ne próbáljuk gyógyszerrel gyorsítani, mert ez bajt okozhat, pszichoterápiával igen. Kellő akarattal még a víziszony is leküzdhető, de ameddig fennáll, addig ne víziturázzon az illető.

Az ivóvíz is megromolhat, amíg a gyalogos 0,5-1,5 l vizet visz, addig a vízitúrázó a hajóba akár 10-20 liter vizet is el tud vinni. Bizony melegben a víz pár óra alatt megromolhat, bélfertőzést okoz.

Megelőzés: jól kifertőtlenített vizes edényeket használjunk. Hűvösben tároljuk, csak megbízható tiszta vizet vételezzünk, lehetőleg naponta, ha erre nincs lehetőség (például tengeren), akkor vízfertőtlenítő szer használjunk elegendő mennyiségben, vagy a forralás a megoldás. Minden újratöltésnél öntsük ki a maradék vizet, öblítsük ki az edényt. Az üres víztartályokat szárazon, tiszta helyen nyitva tároljuk.

A sérültek szállítása nagyobb hajókban, például kenuban könnyű, annál nehezebb a hajóból kivenni. Ájulásra hajlamos koponya sérültet egyszemélyes hajóba lehetőleg ne tegyünk, a sérültre adjunk mentőmellényt.

Az elsősegélycsomag tartalma

Mérete a létszámtól, a túra időtartalmától, veszélyességétől és a civilizációtól való távolságtól függ. Az itt felsoroltak egy átlagos rövid túrára valók.

 • Láz és fájdalomcsillapítók: Kalmopyrin, Ibuprofen-Sandoz, Voltaren Dolo stb. A szokásos adag felnőttnek 3 x 1-2 tabletta
 • Görcsoldók: Ridol, No-Spa, Papaverin
 • Hányinger csillapítók: Daedalon, B6 vitamin.
 • Hasmenésre, mérgezésre: Carbo activatus, amelyből körülbelül 10-15 tablettát kell egyszerre bevenni!
 • Allergiára: Calcium-Sandoz pezsgőtabletta, Fenistil gél és tabletta
 • Égésre: Feniderma spray
 • Sebellátásra: Betadine oldat és kenőcs, vagy jód-ampulla, steril géz lap 6x6 cm l csomag, l-2 db géz 5-10 és 15 cm széles (A kék feliratú a steril), Rugalmas pólya, 2 db. háromszögű kendő, öntapadós kötszer, sebtapasz, vatta, sebkezelő kenőcs (például Fenistil sebkezelő gél).
 • Kiegészítő anyagok: lázmérő hő- és ütésvédő tokban, olló, szálkacsipesz, biztosítótűk, síp, lámpa, jegyzetfüzet, toll, gumi-, vagy fólia- kesztyű, fólia zacskók, szúnyog- és rovarriasztó-, fényvédő krém, vagy spray.

Legalább egy sebkötöző csomag mindig legyen nálunk!

Mivel ezt szabályzat is előírja, a hajó kötelező felszerelése között fejenként 1 darabot.

Jó, ha mindez egy vízhatlan dobozban van. A gyárilag fóliába csomagolt gyógyszerek jobban bírják a szállítást.

A túrázók, ha gyógyszeres kezelés alatt állnak, hozzák a gyógyszerüket magukkal a túrára, ha betegségük van- cukorbaj, epilepszia, szív és tüdőbaj, allergia stb.- közöljék azt a túravezetővel, még induláskor.

A vízitúrákat úgy szervezzük, hogy ne legyen rendkívüli esemény, sérülés, baleset, de mindig készüljünk fel a baj elhárítására és a következmények enyhítésére.

A túravezetőt büntetőjogilag nem terheli felelősség, csak a hajóvezetőt, azért az erkölcsi felelősség és a lelkiismeret megnyugtatása végett is szükségesek tartom a fentiek betartását!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő