Így vágjunk neki a vízitúrának!

A vízitúrázás az embernek szokatlan közegen, a vízen történik. Ezért a vízitúrázás speciális felszerelést és tudást igényel. Szükséges a felelős gondolkodás és a megfelelő fizikai erő, valamint az úszni tudás.

A vízitúrázás az embernek szokatlan közegen, a vízen történik. Ezért a vízitúrázás speciális felszerelést és tudást igényel. Szükséges a felelős gondolkodás és a megfelelő fizikai erő, valamint az úszni tudás. Ezt a követelményt szabályzatok, rendeletek is megszabják, amikor legalább 14 éves kort írnak elő a hajóvezetőnek. Betegen, zavart tudattal, alkohol, gyógyszer, vagy kábítószer hatása alatt veszélyes és tilos evezni!

Bizonyos körülmények között még az egészségeseknek is lehet veszélyes a vízitúra,

 • ha vihar van,
 • ha zivatar van,
 • ha vad a víz,
 • ha túl nagy a hajó forgalom, stb.

A rendszeres vízitúrázás jótékonyan hat

 • a szív és érrendszerre,
 • a légzésre,
 • a gondolkodásra.
 • javítja a kondíciót
 • növeli az izmok erejét,
 • javítja a reflexeket.
 • megelőzi az érelmeszesedését.
 • javítja a bőr anyagcseréjét, elősegíti a lebarnulást.
 • javítja az étvágyat mégis csökkenti az elhízást, a vér zsír-és koleszterin tartalmát.
 • javítja a reflexeket
 • elősegíti a szervezet regerenálódását.
 • fokozza a szexuális aktivitást.

Elősegíti a testi-lelki jólétet, fokozza az önbecsülést.

Röviden: erőt, egészséget ad és javítja az élet minőségét!

Bizonyos körülmények között hiányos ismeret, rossz felszerelés miatt kedvezőtlen hatások is érhetik a vízitúrázót. Ám ezek a nem kívánt hatások, sérülések, megfelelő tanulással, célszerű felszereléssel megelőzhetők vagy csökkenthetők.

Kedvezőtlen hatások:

A napsütés: A közvetlen és a vízről visszaverődő napsugárzás felhevíti, megégeti a bőrt, a szemet, az ajkat és a koponyát. Az agy megduzzadása okozza a fejfájást, a szédülést, a hányingert, hányást, a szemkáprázást ez a napszúrás. Ha a fentiekhez magas láz, vörös fej, eszméletvesztés társul, akkor az a hőguta. Részletes leírását lásd később.

A bőr kivörösödik, megduzzad, fáj, esetleg felhólyagosodik, pörkösödik. Már 3-4 napi folyamatos napozás hatására a bőr rugalmatlanná, sérülékennyé válik, csökken a folyadék-, zsírtartalma és az ellenállása, valamint gyógyulási hajlama. A sebek alig gyógyulnak. A tartós erős napsütés a bőrrák kialakulását is elősegítheti.

A megelőzés rendkívül egyszerű: szellős sapka, kalap (szalmakalap) és ruházat viselése.

A víz hatása a bőrre: a nedvességtől felpuhul, megduzzad, ez gombák és baktériumok szaporodásának kedvez, sőt a szervezetbe jutását is elősegíti. Hidegebb időben a meghűléses betegségek keletkezését is okozhatja.

A vízitúrán a nedvesedés elleni védekezés nem egyszerű feladat. Különösen fontos a kezek, az ülep és a lábak szárazon tartása.

Fürdéskor ne viseljünk ruhát, ha ez a nyilvános strandokon nem megoldható, akkor cseréljünk gyakran száraz fürdőruhát, törölközés után.

Az ülés legyen száraz, például farácsot vagy polifoamot használjunk, ha törölközőre ülünk, azt gyakran cseréljük. A szivacs nem jó, mert benedvesedik.

A kezek szárazon tartása a legnehezebb. Az evezőn elhelyezett csöpögésgátlóval és jó evezéstechnikával valamint gyakori pihenő esetleg pihenőnap beiktatásával.

Legalább a kezek szárazra törlésével próbálkozhatunk.

A lábak védelmét legjobban a gumicsizma szolgálja, mert védi a nedvességtől, a lehűléstől és a sérülésektől.

A csizma legyen megfelelő méretű és száraz.

A csizmát csak egy személy használja, ha mégis kölcsönözzük, akkor fertőtlenítsük ki formalinos vatta 2 napos benne tartásával, majd 2 napos szellőztetéssel. A csizmát is gyakran vegyük le és szellőztessük. Az a legjobb, ha csak a ki és a beszálláskor viseljük.

Gyakran sérül a láb üvegbe, konzervdobozba vagy éles kőre lépéstől.

Igen súlyos sérüléseket okoz, ha ismeretlen vízbe ugrunk. Főleg ha fejjel. Az ott lévő kövek, gallyak, tuskók vagy roncsok, de még a sekély víz miatt is. Gyakori a végzetes koponya vagy gerincsérülés, de a halál sem ritka.

A hideg vízbe ugrás felhevült testtel egyenlő a szaunázással, ezt csak az egészséges emberek viselik el, de még azoknak sem tesz jót. Az arra hajlamos emberek szíve megállhat a hirtelen hideg hatására, az újraélesztés ritkán eredményes ilyenkor.

A megelőzés: fokozatosan másszunk be a vízbe.

Ritkán fordul elő, hogy tapasztalt vízitúrázók vízbe fulladnának. A baleset megelőzése egyszerű: testhez rögzített gallérral ellátott mentőmellény viselésével, főleg a vadvízen.

Egyedül ne menjünk vízitúrázni, a cukorbajosok, az epilepsziásak és az ájulásra hajlamosak, a szívbetegek feltétlenül vegyék ezt figyelembe. Sajnos ismerek a közelmúltban történt néhány esetet (Susó, Drenyó ), ami a fentieket alátámasztja.

A folyóvíz ivása fürdéskor még a felnőtteknél is előfordul, a gyerekeknél még gyakoribb. A szennyezett víz bélfertőzést okoz, láz, rossz közérzet, fejfájás, hányás és hasmenés a tünete. Ritkán húgyúti fertőzést sőt még tüdőgyulladást is okoz.

A szennyezett vízben fürdés bőr és szembetegséget is okoz.

Megelőzés a szennyezett, fertőzött vizek elkerülése. Néhány szennyezett víz: a Szamos, Sajó, Kraszna, Zagyva, valamennyi folyónk nagyváros alatti szakasza, a Balaton és a Velencei-tó parti sávja főszezonban.

A rovarok közül nappal a bögölyök, alkonyatkor a szúnyogok csípése parton és a közelében gyakori, kullancs is előfordul főleg a legelőkön.

Megelőzés ruha viselésével célszerű, de a rovarriasztó szerek is használhatók, tabletta, spray vagy kenőcs formájában.

Zúzódásos sérülések is gyakran keletkeznek a vízre szálláskor, a hajó ki és beemelésekor és szállításakor, pl. a trailerről leeséskor.

Megelőzés: megfelelő számú és erejű begyakorlott csoporttal mozgassuk a hajót.

A félelem természetes érzés, sőt szükséges, ez véd meg bennünket a felesleges és túlzott kockázat vállalásoktól. A túlzott félelem nem kívánatos, fokozatossággal, gyakorlással tanulással és türelemmel csökkenthető. Ne próbáljuk gyógyszerrel gyorsítani, mert ez bajt okozhat, pszichoterápiával igen. Kellő akarattal még a víziszony is leküzdhető, de ameddig fennáll, addig ne víziturázzon az illető.

Az ivóvíz is megromolhat, amíg a gyalogos 0,5-1,5 l vizet visz, addig a vízitúrázó a hajóba akár 10-20 liter vizet is el tud vinni. Bizony melegben a víz pár óra alatt megromolhat, bélfertőzést okoz.

Megelőzés: jól kifertőtlenített vizes edényeket használjunk. Hűvösben tároljuk, csak megbízható tiszta vizet vételezzünk, lehetőleg naponta, ha erre nincs lehetőség (például tengeren), akkor vízfertőtlenítő szer használjunk elegendő mennyiségben, vagy a forralás a megoldás. Minden újratöltésnél öntsük ki a maradék vizet, öblítsük ki az edényt. Az üres víztartályokat szárazon, tiszta helyen nyitva tároljuk.

A sérültek szállítása nagyobb hajókban, például kenuban könnyű, annál nehezebb a hajóból kivenni. Ájulásra hajlamos koponya sérültet egyszemélyes hajóba lehetőleg ne tegyünk, a sérültre adjunk mentőmellényt.

Az elsősegélycsomag tartalma

Mérete a létszámtól, a túra időtartalmától, veszélyességétől és a civilizációtól való távolságtól függ. Az itt felsoroltak egy átlagos rövid túrára valók.

 • Láz és fájdalomcsillapítók: Kalmopyrin, Ibuprofen-Sandoz, Voltaren Dolo stb. A szokásos adag felnőttnek 3 x 1-2 tabletta
 • Görcsoldók: Ridol, No-Spa, Papaverin
 • Hányinger csillapítók: Daedalon, B6 vitamin.
 • Hasmenésre, mérgezésre: Carbo activatus, amelyből körülbelül 10-15 tablettát kell egyszerre bevenni!
 • Allergiára: Calcium-Sandoz pezsgőtabletta, Fenistil gél és tabletta
 • Égésre: Feniderma spray
 • Sebellátásra: Betadine oldat és kenőcs, vagy jód-ampulla, steril géz lap 6x6 cm l csomag, l-2 db géz 5-10 és 15 cm széles (A kék feliratú a steril), Rugalmas pólya, 2 db. háromszögű kendő, öntapadós kötszer, sebtapasz, vatta, sebkezelő kenőcs (például Fenistil sebkezelő gél).
 • Kiegészítő anyagok: lázmérő hő- és ütésvédő tokban, olló, szálkacsipesz, biztosítótűk, síp, lámpa, jegyzetfüzet, toll, gumi-, vagy fólia- kesztyű, fólia zacskók, szúnyog- és rovarriasztó-, fényvédő krém, vagy spray.

Legalább egy sebkötöző csomag mindig legyen nálunk!

Mivel ezt szabályzat is előírja, a hajó kötelező felszerelése között fejenként 1 darabot.

Jó, ha mindez egy vízhatlan dobozban van. A gyárilag fóliába csomagolt gyógyszerek jobban bírják a szállítást.

A túrázók, ha gyógyszeres kezelés alatt állnak, hozzák a gyógyszerüket magukkal a túrára, ha betegségük van- cukorbaj, epilepszia, szív és tüdőbaj, allergia stb.- közöljék azt a túravezetővel, még induláskor.

A vízitúrákat úgy szervezzük, hogy ne legyen rendkívüli esemény, sérülés, baleset, de mindig készüljünk fel a baj elhárítására és a következmények enyhítésére.

A túravezetőt büntetőjogilag nem terheli felelősség, csak a hajóvezetőt, azért az erkölcsi felelősség és a lelkiismeret megnyugtatása végett is szükségesek tartom a fentiek betartását!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +23 °C

Általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén, kétharmadán - erőteljes gomolyfelhő-képződéssel. Délelőtt helyenként, délután viszont egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés, jégeső is kísérheti, néhol heves zivatar sem kizárt. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak 40 fok körüli értékek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra