Zsírérzékelő hormon kövérség ellen

Egy kellemes ebéd, vagy finom vacsora jóízű bekebelezése után a vérkeringésben megindul egy molekula a vékonybélből az agy felé, hogy jelezze a központi irányításnak az elfogyasztott zsírok szervezetre gyakorolt hatását.

Egyelőre ez a jel jóllakottságérzést eredményez egy időre, ám a kutatók remélik, hogy az N-acetil-foszfatidil-etanolaminokat (NAPE) a jövőben az étvágy és ezáltal a kövérség kordában tartására lehet majd használni.

Dr. Gerald Shulman, a Cell novemberi számában megjelent közlemény vezető szerzője óvatosságra int, hiszen az állatkísérletek eredményeit nem lehet egyik napról a másikra átültetni a klinikai gyakorlatba. Bár a kóros elhízás kezelése még mindig megoldatlan és egyre sürgetőbb problémát jelent, Shulman szerint sok még a tisztázásra váró kérdés az új hormonnal kapcsolatban. Shulman a Howard Hughes Egészségügyi Intézet kutatója, valamint belgyógyászat, sejt- és molekuláris élettan professzor a Yale Egyetem Orvostudományi Karán.

Shulmanék olyan a zsírok által kiváltott új jelet kerestek, mely képes lehet szabályozni a táplálékbevitelt. Egy érzékeny vérteszt, az LC tandem tömegspektrometria segítségével találtak rá a NAPE molekulacsoportra. A zsíros ételt fogyasztó patkányokban és egerekben következetesen fokozódott a NAPE molekulák vérszintje. A kívülről injekcióval bevitt NAPE hormonok pedig csökkentették a patkányok táplálékbevitelét. Egy adag hatása 12 órán át, vagy tovább tartott. A NAPE molekulák az agyban a hipotalamuszban koncentrálódtak, ahol számos a táplálékfelvételt szabályozó idegsejt található. A hosszú távon intravénásan NAPE-t kapó patkányok kevesebbet ettek, és csökkent a testtömegük. Shulmanék szerint a NAPE elválasztás rendellenessége hozzájárulhat a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásához, ezáltal a kövérség kialakulásához. "Állatkísérleteink alapján az étrend-indukálta elhízásban szenvedő állatmodellünkben a NAPE szekréció szabályozása nem megfelelő" - magyarázta a professzor. A következő lépés a humán vizsgálatok előtt a főemlősökkel végzendő kísérletek.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció