Visszatérő álmok: mit jelentenek?

A legtöbb embernek vannak azonban olyan álmai, melyeket nem egyszer tapasztal meg életében. Mit jelentenek ezek?

Az álmok az ébrenlét órái alatt tapasztalt események, érzések, gondolatok "továbbélését" jelentik, így a témájuk épp olyan változatos, mint az életünk.

A visszatérő álmok ezt jelzik

Tipp A rossz alvás korlátozza a test működőképességét, és örömtelenné tesz. Miért nem tud oly sok ember megfelelően eleget tenni az alvás szükségletének? Tippek és megoldások itt!

Kutatások szerint a felnőttek közel 75 százalékának vannak visszatérő álmai; a nőknél gyakoribb ez a jelenség, mint a férfiaknál. Az álom témája gyakrabban negatív, mint pozitív, és sokszor a rosszabb pszichés helyzettel vannak összefüggésben. A visszatérő álmok általában megoldatlan konfliktusokat, feszültséget keltő eseményeket, tapasztalásokat jeleznek az életünkben. A leggyakoribb visszatérő álmok között találhatjuk a zuhanást, azt, hogy üldöznek minket, hogy elkésünk egy számunkra fontos eseményről vagy vizsgáról, vagy azt, hogy elveszítjük a kocsink felett az uralmat.

Álmainkat meghatározza, hogy egész nap mire gondolunk
Álmainkat meghatározza, hogy egész nap mire gondolunk. Fotó: iStock

A visszatérő álmok gyakran fiatal életkorban bukkannak fel először, de életünk során bármikor megjelenhet egy olyan álom-minta , mellyel utána többször is találkozunk. A visszatérő álomra jellemző, hogy a téma már rég nem aktuális, de az azzal összefüggő stressz igen: előfordulhat például, hogy még akkor is azt álmodjuk, hogy megbukunk egy vizsgán, amikor már rég lediplomáztunk. Ilyenkor ugyanis az érzelmek és a vágyak (vagyis a kudarctól való félelem és a siker iránti sóvárgás) ugyanazok lehetnek, még akkor is, ha vizsga helyett egy állásinterjú előtt állunk.

A szakemberek szerint a visszatérő álmok az életünkben lévő megoldatlan, feldolgozatlan problémákkal vannak összefüggésben, vagyis az álmok egy olyan dologra utalnak, mely folyamatosan foglalkoztat minket, ám amellyel kapcsolatban nem tudunk dűlőre jutni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden éjjel ugyanazt álmodjuk, sőt az is előfordulhat, hogy hónapok telnek el anélkül, hogy újra ugyanazt álmodnánk. A visszatérő álom fő motívuma azonban előjöhet egy stresszel teli időszakban. A motívum kisebb mértékben eltérhet, változhat.

Ha például valaki nehezen fejezi ki magát, vagy félénksége miatt nem tud kapcsolatot teremteni másokkal, gyakran álmodhatja azt, hogy nem tud beszélni, be van ragasztva a szája. Ha sikerül barátokat szereznie, az álom is "eltűnhet" az életéből. Ám ha egy új élethelyzetbe kerül (például egy új munkahelyre), ahol szintén ezekkel a gondokkal küzd, az álom visszatérhet. A visszatérő álmok feljegyzése , elemzése, és a mögöttük álló konfliktus feloldása fontos feladat lehet a lelki egyensúlyunk visszaszerzése szempontjából: kutatások szerint a visszatérő álmok megfejtése jelentősen javíthat a lelkiállapotunkon.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: