Vírussal a rák ellen - új terápia a láthatáron

Speciálisan módosított kanyaróvírus képes csak a daganatsejteket károsítani. Ez új utakat nyithat a daganatellenes terápiában - állítják a Texasi Egyetem és a Mayo Klinika (Rochester) kutatói.

Sokunknak a kanyaró hallatára a védőoltás halvány emlékképe sejlik fel. A vakcináció eredményeképp napjainkban az Egyesült Államokban és Európa nagy részén sikerült megszüntetni ezt a fertőző betegséget. Azonban a kanyaróvírus akár hasznos is lehet: a kórokozó kis módosítás segítségével felhasználható a daganatellenes küzdelemben.

A kanyaróvírus két lényeges fehérjeborítással rendelkezik: a külső rétegben lévő, úgynevezett kötőfehérje ismeri fel a megfertőzendő sejt felszínén lévő receptort, míg a második, a fúziós fehérje a bejutásban elengedhetetlen. A szerkezet belseje tartalmazza a vírus genetikai állományát. A Nature Structural Biology & Molecular Biology aktuális számában megjelent vizsgálat szerint a kötőfehérje hajlékonysága nagymértékben befolyásolja a vírus fertőzési készségét.

A Texasi Egyetem kutatói számítógépes molekuláris modellt alkalmaztak ahhoz, hogy megállapítsák, a kötőfehérjét érintő speciális mutációk miként befolyásolják a vírus bejutását. Roberto Cattaneo és munkatársai kimutatták, hogy ez a tulajdonság nagymértékben függ a proteinfej billenő készségétől. Az ily módon mutációt szenvedett vírusokat ezután kísérletes körülmények között tesztelték, mennyire képesek más sejtek fertőzésére. A fehérje normál esetben úgy működik, mint egy emelő: ez a billenő mozgás segíti a fúziós fehérje működését és a sejtbe való bejutást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció