Vigyázzon a veséjére, hogy ne legyen szívinfarktusa!

A veseelégtelen betegek körében a vezető halálok a hirtelen szívhalál. Az elégtelen táplálkozás, valamint a gyulladás fontos kockázati tényezők ebben a betegcsoportban a halálos szívroham kialakulása szempontjából.

A kutatók 1 041 végstádiumú dialízisre szoruló vesebeteg adatait elemezték. Kilenc és fél év alatt 658 halálesetet rögzítettek, köztük 146 hirtelen szívhalált. A Hopkins kutatócsoportra a 146-ból 122 esetben megvizsgálta korábbi vérvizsgálatok eredményeit. Különösen a nagy-szenzitivitású C reaktív protein (hsCRP), az interleukin-6 (IL-6), valamint az albumin szintjére koncentráltak. Az alacsony albuminszint gyakran az elégtelen táplálkozás jele, míg a magas hsCRP és IL-6 ér-, vagy szervgyulladásra hívja fel a figyelmet. A magas hsCRP, vagy IL-6 kétszeres hirtelen szívhalál rizikóval járt, állapították meg a kutatók. Az alacsony albuminszintű betegeknek 1,35-ször nagyobb esélye volt a szívhalálra, mint a magas albuminnal rendelkezőknek. A magas hsCRP alacsony albuminnal kombinálódva már négyszeres kockázatot jelent.

A kutatás eredményei a Kidney International novemberi számában olvashatók. "Ha szívrohamról van szó, az embernek a koleszterin és az elhízás jut az eszébe, ám ezek az érelmeszesedés kockáztatát növelik, és a dializált betegek esetében nem állnak közvetlen kapcsolatban a hirtelen szívhalállal" - magyarázta Dr. Rulan S. Parekh, a közlemény szerzője, a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának nefrológus docense. A félmillió amerikai végstádiumú vesebetegnek 10-100-szor nagyobb az esélye a hirtelen szívhalálra, mint az átlagos lakosságnak.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció