Vérnyomáscsökkentő fehérjék a mindennapi étrendünkben

A tej és a szójafehérje tartalmú étrend-kiegészítők egy szűk körű tanulmány szerint kismértékben csökkenthetik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő betegekben.

A New Orleans-i Tulane Orvostudományi Egyetem kutatói szerint ha az étrendünkben néhány finomított szénhidrátot, például a fehér kenyeret és a fehér rizst szója- vagy tejfehérjével cserélnénk fel, az jelentős intervenciós stratégiaként szolgálna a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

Bár a vérnyomás csökkentésének mértéke szerény volt, a kutatás vezetője, Dr. Jiang He szerint ez az előny a stroke és más szív-érrendszeri betegségek csökkent előfordulásában mutatkozna meg az egész népességre vonatkozóan. A kutató úgy véli, hogy a csökkenés személyre lebontva nem nagy, az egész populáció szintjén azonban jelentős.

Más szakértők azonban bizonyos korlátozó tényezők, többek között a kutatás rövid időtartama miatt, megkérdőjelezik az eredmények értékét.

Az egyetem kutatói a Circulation folyóirat július 18-i online kiadásában megjelent tanulmányukban 352 magas vérnyomást megelőző állapotban vagy 1-es stádiumú magas vérnyomásban szenvedő felnőttön vizsgálták a tej- és a szójafehérjék hatását. A résztvevők nyolc hétig naponta 40 gramm étrend-kiegészítőt kaptak, és a kutatók mindegyik fázis elején és végén megmérték az alanyok vérnyomását. A szénhidrát tartalmú kiegészítő összehasonlításként szolgált.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nyolc hetet követően a szójafehérjével összefüggésben 2 Hgmm-rel, a tejfehérje esetén pedig 2,3 Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomás. A kutatók szerint ez a csökkenés nem jelentős, az általános népességre kivetítve azonban a stroke előfordulásának 6 százalékos csökkenését jelentené.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső