Véd a demencia ellen, ha van munkánk és képezzük magunkat

Magasabb képzettséggel és egy szellemi kihívást jelentő munkával védekezhetünk az Alzheimer-kórt megelőző memóriaproblémák ellen - állítják olasz kutatók a Neurology folyóirat október 21-i számában.

A 242 Alzheimer-kóros, 72 enyhe kognitív problémákkal küszködő és 144 egészséges személy vizsgálatából és 14 hónapig tartó követéséből álló kutatás során a memóriát és a kognitív problémákat tesztelték és azt találták, hogy akik magasabb fokban képzettek és szellemileg nagyobb kihívást jelentő munkát végeznek, azoknál azonos memóriaképességek mellett is kevesebb volt a változás az agyi funkciókban. Ez igaz volt, mind az Alzheimer-kóros betegekre, mind azokra az enyhe kognitív problémákkal küszködőkre, akiknél időközben kialakult az Alzheimer-kór.

"Az az elméletünk, hogy a képzés és a teljes embert követelő munka egy plusz ütközőt képez a demencia ellen, vagyis egy kognitív tartalékot" - mondta Dr. Valentina Garibotto, a milánói San Raffaele Egyetem és Tudományos Intézet és az Idegtudományi Intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: a kihívások mintegy erősítik az agyat, valamint a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy valaki magasabban képzetté válik vagy nagyobb kihívással járó munkát végez, mely növeli az agy kapacitását. Azonban lehetetlen meghatározni, melyik felelős a vizsgált jelenségért.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: