Vannak, akik gyárilag nem tudnak veszíteni

Van olyan ismerőse, aki gyakran nyer? Valószínűleg csaló. Ráadásul ezt nem az irigység mondatja velünk, hanem a tudomány.

Egy új kutatás szerint a győztesek nagyobb eséllyel folyamodnak csaláshoz, mint a vesztesek, mert úgy érzik, hogy megérdemlik a győzelmet a többiekkel szemben.

A tanulmány mögött Amos Schurr (Ben-Gurion University) és prof. Ilana Ritov (Hebrew University of Jerusalem) áll, akik a témában négy különböző vizsgálatot is folytattak. Az első alkalmával a résztvevőknek úgy kellett játszaniuk egy játékban, hogy nem csalhattak: ennek során osztották őket két csoportba, az egyikben a győztesek, a másikban a vesztesek voltak.

Egy új tanulmány szerint az emberek frusztrálttá válnak és erőszakos videojátékokhoz menekülnek, ha elveszik tőlük a csalás vagy a lopás lehetőségét. Kattintson! Ezután kockákat kellett dobniuk úgy, hogy minden egyes kockadobáshoz adott mennyiségű pénz állt rendelkezésre. A kockavető annyi pénzt kapott, amennyit kidobott a kockával, a maradékot a csoport egy másik tagja kapta meg úgy, de nem tudta, kitől kapja a pénzt. Ezen vizsgálat során a kutatók már azt figyelték meg, hogy főként az első vizsgálat nyertesei csaltak, nagyobb számokat hazudtak annál, mint amennyit valójában dobtak.

Vannak, akik képtelenek veszíteni

A következő vizsgálat során úgy kellett kockát dobniuk a résztvevőknek, hogy visszaemlékeztek előtte egy sikerükre: egy olyanra, amikor megnyertek egy versenyt, vagy pedig egy olyanra, amikor elértek egy kitűzött célt. Itt jelentős különbségről van szó, verseny esetében versenyhelyzetről és más emberek legyőzéséről van szó, a célok elérésekor pedig nincs versenytényező. Már sejthetjük a kockadobások eredményét: azok hazudtak és diktáltak be nagyobb eredményeket, akik korábbi győzelmükre emlékeztek. Akik csak arra emlékeztek vissza, hogy elértek egy kitűzött célt, azok között jóval kevesebb volt a csalás .

A csalás tehát akkor történik meg, amikor a résztvevők között versenyhelyzet van, amely egyértelműen hierarchia kiépüléséhez vezet. Schurr ezzel kapcsolatban elmondta: sokkal nagyobb a hazugság esélye egy olyan helyzetben, ahol a siker alapja az összehasonlítás és a mások felett szerzett győzelem.

A harmadik és negyedik kísérletben a résztvevők lottóztak, illetve egy tudástesztet töltöttek ki – ezekben az esetekben a kutatók nem észleltek csalást. Schurr elmondása szerint, amikor a cél az, hogy a lehető legjobb formánkat mutassuk meg, csökken az etikátlan viselkedés esélye. Az tehát, hogy hogyan gondolkodunk a sikerről, egyértelműen befolyásolja őszinteségünket is. Ez azt is jelzi, hogy egyes emberek úgy érzik, jobban megérdemlik a sikert, mint mások, és ha nekik lehetőségük nyílik arra, hogy nyerjenek, akkor meg is fogják ragadni azt a lehetőséget.

És hogy miként lehet ezt elkerülni? Ha azt akarjuk, hogy őszintének látszódjunk (akár azok vagyunk, akár nem), a célokra fókuszáljunk és ne arra, hogy megmutassuk: jobbak vagyunk másoknál.

Forrás: Geek & Sundry

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: