Üzemanyagmérés a vetélés megelőzésérére

Évente számtalan esetben pusztul el a magzat a méhlepény túl kicsi mérete miatt. Emiatt a Yale Egyetem orvosi karának tudósai egy módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével megmérhetik a magzat táplálására szolgáló méhlepény méretét.

A jelenlegi technológia az orvosok számára gátat szab a placenta növekedésének nyomon követésére, ami, miként az autó benzintankja, a magzati üzemanyag forrása. Dr. Harvey J. Kliman, a Nőgyógyászati és Reproduktív Tudományok Szülészeti Osztályának vezető munkatársa szerint amennyiben a méhlepény túl kis méretű, a magzat kevés tápanyagot és oxigént kap, ami halálhoz vezet. Eredményeiket az American Journal of Perinatology című újság augusztus 3-i számában publikálták.

A méhen belüli elhalás az Egyesült Államokban évente 30 ezer nőt érint. Mostanáig nem állt rendelkezésre egyszerű módszer a "méhlepény tankjában lévő üzemanyag" meghatározására. Kliman megjegyezte, hogy a kései fázisban lévő terhességek megszakadása a kisméretű méhlepénnyel hozható kapcsolatba. Feltevése szerint a méhlepény növekedése ultrahanggal monitorozható, hasonlóképpen ahhoz, ahogy a szülészorvos nyomon követi a magzat növekedését, és a gyerekgyógyász megbizonyosodik a gyermekek megfelelő növekedéséről.

Amikor Kliman megkérdezte a perinatológusokat (a terhességet követő szakembereket), miért nem nézik a méhlepényt rutin ultrahang-készülék segítségével, a válasz mindig ugyanaz volt: a kanyargós méhlepény szerkezetét túl nehéz vizsgálni. Ahhoz, hogy a méhlepény nagyságát mérjék, egy drágább gépre, speciális képzésre és több időre lenne szükségük.

Édesapja, Merwin Kliman, matematikus és villamosmérnök segítségével Kliman olyan eszközt fejlesztett ki, ami meghatározza a méhlepény maximális szélességét, magasságát és vastagságát. Kliman és munkatársai a Yale Egyetemen vizsgálták a módszer megbízhatóságát, összehasonlítva közvetlenül a szülés előtt az eszköz által mutatott várható méhlepény térfogatot a szülés során kapott mérettel.

"Tanulmányunk során kimutattuk, hogy az eszköz a méhlepény tömegét mintegy 89%-os pontossággal adja meg" - nyilatkozta Kliman. - "A módszer legjobban a terhesség második és harmadik harmadában működik, amikor az Egyesült Államokban a legtöbb rutin ultrahang-vizsgálatot végzik."

A megbízhatósági vizsgálat során a munkacsoport a világon számos központba vette fel a várható térfogatot mutató adatokat, hogy statisztikai eloszlásgörbét hozhassanak létre, melynek segítségével az orvosok a későbbiekben értékelhetik mérési eredményeiket, és meghatározhatják, hogy a méhlepény mikor normális méretű, túl kicsi, illetve túl nagy.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció