Üzemanyagmérés a vetélés megelőzésérére

Évente számtalan esetben pusztul el a magzat a méhlepény túl kicsi mérete miatt. Emiatt a Yale Egyetem orvosi karának tudósai egy módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével megmérhetik a magzat táplálására szolgáló méhlepény méretét.

A jelenlegi technológia az orvosok számára gátat szab a placenta növekedésének nyomon követésére, ami, miként az autó benzintankja, a magzati üzemanyag forrása. Dr. Harvey J. Kliman, a Nőgyógyászati és Reproduktív Tudományok Szülészeti Osztályának vezető munkatársa szerint amennyiben a méhlepény túl kis méretű, a magzat kevés tápanyagot és oxigént kap, ami halálhoz vezet. Eredményeiket az American Journal of Perinatology című újság augusztus 3-i számában publikálták.

A méhen belüli elhalás az Egyesült Államokban évente 30 ezer nőt érint. Mostanáig nem állt rendelkezésre egyszerű módszer a "méhlepény tankjában lévő üzemanyag" meghatározására. Kliman megjegyezte, hogy a kései fázisban lévő terhességek megszakadása a kisméretű méhlepénnyel hozható kapcsolatba. Feltevése szerint a méhlepény növekedése ultrahanggal monitorozható, hasonlóképpen ahhoz, ahogy a szülészorvos nyomon követi a magzat növekedését, és a gyerekgyógyász megbizonyosodik a gyermekek megfelelő növekedéséről.

Amikor Kliman megkérdezte a perinatológusokat (a terhességet követő szakembereket), miért nem nézik a méhlepényt rutin ultrahang-készülék segítségével, a válasz mindig ugyanaz volt: a kanyargós méhlepény szerkezetét túl nehéz vizsgálni. Ahhoz, hogy a méhlepény nagyságát mérjék, egy drágább gépre, speciális képzésre és több időre lenne szükségük.

Édesapja, Merwin Kliman, matematikus és villamosmérnök segítségével Kliman olyan eszközt fejlesztett ki, ami meghatározza a méhlepény maximális szélességét, magasságát és vastagságát. Kliman és munkatársai a Yale Egyetemen vizsgálták a módszer megbízhatóságát, összehasonlítva közvetlenül a szülés előtt az eszköz által mutatott várható méhlepény térfogatot a szülés során kapott mérettel.

"Tanulmányunk során kimutattuk, hogy az eszköz a méhlepény tömegét mintegy 89%-os pontossággal adja meg" - nyilatkozta Kliman. - "A módszer legjobban a terhesség második és harmadik harmadában működik, amikor az Egyesült Államokban a legtöbb rutin ultrahang-vizsgálatot végzik."

A megbízhatósági vizsgálat során a munkacsoport a világon számos központba vette fel a várható térfogatot mutató adatokat, hogy statisztikai eloszlásgörbét hozhassanak létre, melynek segítségével az orvosok a későbbiekben értékelhetik mérési eredményeiket, és meghatározhatják, hogy a méhlepény mikor normális méretű, túl kicsi, illetve túl nagy.

Forrás: Medipress hírszolgálat

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra