Újabb dolog derült ki a modern emberről

Németország délnyugati részén felfedeztek egy combcsontot, amely egy elveszett törzs nyomára vezet. A combcsont bizonyítja, hogy az emberek kisebb csoportja jóval a nagy elvándorlás előtt elhagyta Afrikát, majd eltűnt.

A kutatást a Max Planck Intézet kutatói végezték a Tübingeni Egyetem tudósaival közösen. A talált combcsont mitokondriumait vizsgálták, hogy megtalálják a neandervölgyiek és a modern ember között a kapcsolatot. A mitokondrium az energia előállításában és elraktározásában játszik meghatározó szerepet. Azért érdekes a kutatók számára, mert viszonylag előrelátható módon mutálódik a DNS-e. Könnyen fel tudják térképezni a mutációkat, és jó közelítéssel tudják megbecsülni, hogy a két populációban mikor voltak ezek közösek.

neandervölgyi
Neandervölgyi nő rekonstrukciója. Sokkal korábban vándorolni kezdtek, mint eddig gondolták

A modern ember és a neandervölgyi utoljára 400 ezer évvel ezelőtt közösködött, pedig a korábbi vizsgálatok szerint már 800 ezer évvel ezelőtt szétváltak útjaink. Olyan törzset is találtak, amely 400-450 ezer évvel ezelőtt vált le a neandervölgyiektől és indult vándorútra a világ körül. Ezt a törzset a szibériai Gyenyiszovai-barlang után nevezték el.

Tavaly robbant a hír, hogy egy spanyol barlangban találtak neandervölgyi csontokat. Ezek 430 ezer évesek, vagyis feltételezik, hogy a neandervölgyiek akkor már elvándoroltak Afrikából. Az elfogadott elmélet szerint a modern ember 50 ezer évvel ezelőtt hagyta el Afrikát. Ezt az elméletet módosítják a DNS-t vizsgáló kutatások, amelyek feltételezik, hogy a két emberfaj gyakrabban találkozott az évezredek alatt, mielőtt teljesen elváltak volna útjaik.

És most jön a csavar. A német barlangban talált csont korát ugyan nem tudták meghatározni szénizotópos kormeghatározással , de a mitokondriumok DNS-e alapján 124 ezer évesre becsülik. Viszont nem az akkoriban elterjedt neandervölgyiekhez tartozik, hanem egy jóval korábbi, legalább 220 ezer éves törzshöz.

A nemi jellegeken kívül a férfiak és a nők testfelépítése számos ponton eltér egymástól: más például a koponya és a medence formája, de az egyik legjellegzetesebb különbség az orr méretében látható. A szakemberek szerint ennek viszonylag egyszerű oka van. A neandervölgyiektől ered a megfejtés. Részletek!

Ezekből a tényekből sok következtetést lehet levonni. Egyrészt a modern ember többször járt Európában - és jóval korábban az eddig feltételezettnél. Útjai során barátkozott a neandervölgyiekkel, és keveredtek egymással. Másrészt a neandervölgyiek sokkal változatosabbak a gondoltnál.

Forrás: Index.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: