Új halálos, elbutulással járó betegség

A demencia eddig ismeretlen, halálos formáját fedezték fel amerikai orvosok. A kór, ami eddig tíz áldozatot követelt, hasonlít a Creutzfeldt-Jakob betegséghez, más néven szivacsos agysorvadáshoz.

Az angol tudományos folyóirat, a New Scientist arról számolt be, hogy amerikai orvosok tíz beteg halálát is egy eddig ismeretlen, Creutzfeldt-Jakob-kórra (CJK) hasonlító, különleges idegrendszeri megbetegedés számlájára írják. Pierluigi Gambetti, a clevelandi egyetem neuropatológusa szerint nem új kórral van dolgunk, csupán arról van szó, hogy a korábbi eseteket egyszerűen demenciának vélték.

Eddig 16 esetről tudnak. A tünetek nagy átfedést mutatnak a CJK-val. A gondolkodás- és beszédzavarok, mozgászavarok az ismert betegség jeleihez hasonlítanak, de van egy sor arra nem jellemző tünet is. Hasonlóság továbbá, hogy boncoláskor a meghalt betegek agyában a szivacsos agysorvadásra jellemzően károsodott területeket találtak. A lyukacsossá vált idegszövet valószínűsíti, hogy a kórfolyamatban prion fehérjék is szerepet játszanak. Egyelőre tisztázatlan a betegség oka és terjedésének útja.

Forrás:
New Scientist, Annals of Neurology

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: