Új gyógyszer tüdőrák kezelésére

A cetuximab tartalmú rákellenes gyógyszer öt héttel meghosszabbította előrehaladott tüdőrákban szenvedő betegek életét, derül ki egy klinikai vizsgálatból, mely az eredményt jelentős előrelépésnek minősítette.

"Az előrehaladott nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek számára kevés kezelési lehetőséget tudunk kínálni, és a várható túlélés meglehetősen rövid. Az ilyen betegek esetében egy ekkora mértékű hosszabbodás már fontos lépésnek számít" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Robert Pirker a Bécsi Orvostudományi Egyetemről. A tüdőrákos betegek esélye az egy éves túlélésre általában 30 százalék, és mindössze 1-2 százalék az esély arra, hogy öt évig éljenek még, magyarázta Pirker nemrégiben az Amerikai Klinikai Onkológus Társaság 44. éves kongresszusán. "Igaz, hogy az előrelépés csak mérsékelt, ám így is jelentősnek mondható, hiszen ez a ráktípus okozza a legtöbb halálesetet a világon" - mondta el Roy Herbst a Texasi Egyetem Dr. Anderson Rákközpont kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban.

A cetuximabot jelenleg vastag- és végbélrák, valamint fej-, nyaktáji rákok kezelésére használják. Egy amerikai cég fejlesztette ki, és amerikai, illetve német gyógyszercéggel közösen árusítja. A mostani vizsgálatot a német cég finanszírozta. Összesen 30 országból 1 125 tüdőrákos beteget vontak be, olyanokat, akiknél már áttétek alakultak ki, vagyis a rák a szervezet más szerveire is ráterjedt. A cetuximabot és kemoterápiát egyaránt kapó betegek 11,3 hónapot éltek átlagosan, míg a csak kemoterápiát kapó kontroll csoport átlagos túlélése 10,1 hónap volt. Pirker állítja, hogy az eredmények statisztikailag szignifikánsak, és elmondta, hogy eredményeik alapján mostantól a cetuximab és kemoterápia kombinációja első vonalbeli kezeléssé léphet elő a nem kissejtes tüdőrák kezelésében.

Az eredményeket a gyógyszert kapó betegek etnikuma is befolyásolta. Az ázsiaiak nettó két hónapot nyertek, vagy a kaukázusiak életkilátás-növekedésének a dupláját. A cetuximab akár versenyre kelhet az amerikai cég által gyártott bevacizumabbal is, mint kezelési módszer. Utóbbi gyógyszer hatását vizsgáló kísérletek két hónapos életkilátás-növekedést írtak le előrehaladott rákos esetekben. Egy második bevacizumab vizsgálat nem erősítette meg ezeket az eredményeket, sőt, azt mutatta ki, hogy a szernek semmilyen hatása nincs.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb és legtöbbször halált okozó ráktípus. 2008-ban az Egyesült Államokban az Amerikai Ráktársaság szerint 215 ezer újabb megbetegedésre lehet számítani, ami az USA-ban előforduló rákok 15 százaléka. 161 849-en fognak meghalni tüdőrákban, ez a szám a rákos halálozás 28,6 százalékát jelenti. Világszerte 1,3 millióan haltak bele a tüdőrákba 2005-ben, állítja az Egészségügyi Világszervezet. Egészségügyi szakértők jelentős emelkedést várnak a betegség előfordulását illetően a dohányzás miatt.

Mindeközben egy másik vizsgálat - mely a Houstoni Anderson Rákközpontban zajlott Texasban - megállapította, hogy a gyulladáscsökkentő celekoxib tartalmú gyógyszer nagy dózisban lassíthatja a tüdőrák kialakulását dohányosok körében. A celekoxib egy enzimet, a COX-2-t gátolja, melyet már korábbi kutatások összefüggésbe hoztak ezzel a ráktípussal, melyet a világon az egyik legelterjedtebbnek és legveszélyesebbnek tartanak. "Nem ülhetünk ölbetett kézzel azt hangoztatva, hogy a celekoxib meg fogja előzni a tüdőrákot" - mondta el Dr. Edward Kim, a tanulmány fő szerzője. "Mindössze annyit tudunk, hogy a celekoxib három, illetve hat hónapon át szedve is biztonságosnak bizonyult még akár napi 800 mg-os dózisban is."

Tim Olivier orvosi onkológia emeritus professzor (Szent Bertalan Kórház, London) kutatásai során azt találta, hogy egyetlen dózisnyi kemoterápia akár ugyanolyan hatékony is lehet, mint a sugárkezelés a korai stádiumú hererákoknál. "Eredményeink alapján a műtétet követő carboplatin kemoterápia biztonságos új alternatív lehetőség a rövidebb kezelési időtartamot előnyben részesítő, korai stádiumú seminomás betegek kezelésére" - fogalmazott Olivier.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: