Több műszakban dolgozik? Erre ügyeljen!

A többműszakos munka növeli az irritábilis bél szindróma (IBS) kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók.

"Tudjuk, hogy a váltóműszakban dolgozó emberek gyakran panaszkodnak gyomor-bélrendszeri tünetekre, mint hasi fájdalom, székrekedés és hasmenés. Az IBS is ugyanilyen tünetekkel járhat" - mondta Dr. Sandra Hoogerwerf, a Michigani Orvosi Egyetem belgyógyász docense az egyetem sajtóközleményében.

A 399 váltott műszakban dolgozó ápolónőt vizsgáló kutatás során Hoogerwerf és munkatársai azt találták, hogy náluk jelentősen nagyobb eséllyel jelentkezik IBS és hasi fájdalom - különösen a műszakok közötti váltáskor - azokhoz képest, akik normál nappali beosztásban dolgoztak.

"Jól ismert, hogy a vastagbélnek megvan a saját biológiai órája, és ez az, ami növeli a bélmozgás valószínűségét a nap első 6 órájában" - folytatta Hoogerwerf.

"A váltott műszak hosszú távon megzavarja ezt a biológiai ritmust, ez azt eredményezi, hogy az óra működése folyamatosan zavart szenved és újra be kell állítani. Emiatt alakul ki a hasmenés, a puffadás és a székrekedés, továbbá a hasi fájdalom és diszkomfort."

A tanulmány eredményei szerint az alvászavarok nem teljesen magyarázzák meg a kapcsolatot a váltott műszak és az IBS vagy a hasi fájdalom között. "A további kutatások fő kérdése most az, hogy az IBS és a hasi fájdalom a cirkadián ritmus zavarának egyik megnyilvánulása-e" - nyilatkozta a kutatónő.

A tanulmány nemrégiben az American Journal of Gastroenterology internetes folyóiratában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció