Tényleg lepereg előttünk életünk filmje a halál pillanatában?

Először figyelték meg az emberi agytevékenységet a halál előtti utolsó pillanatokban, és az álmodáshoz hasonló aktivitást mutattak ki. A megfigyelés alátámaszthatja a halálközeli élményekből származó beszámolókat, amelyek szerint lepereg előttünk életünk filmje a halálunk pillanatában.

Ilyen a halál előtti utolsó pillanat. Amerikai tudósok egy új kutatásban először figyelték meg célzottan egy haldokló beteg agytevékenységét. Kilencszáz másodpercnyi agyi aktivitást elemeztek a halál időpontja körül, és kifejezetten arra összpontosítottak, hogy megvizsgálják, mi történt a szívverés leállása előtti és utáni harminc másodpercben. Ennek során az álmodáshoz hasonló speciális hullámtípusokat azonosítottak, amelyek az agy utolsó pillanataiban látszottak beindulni. Az álmodás, az emlékek felidézése és az információfeldolgozás során beinduló hullámok fajtái és időpontja arra utalhat, hogy a halál pillanatában valóban lepereghet előttünk életünk filmje - mondta Dr. Ajmal Zemmar idegsebész, a kísérlet vezetője, az amerikai Louisville-i Egyetem munkatársa.

dsada
A halál pillanatában lepereghet előttünk életünk filmje. Fotó: Getty Images

A szívhalál után is van élet

A kísérletről beszámoló tanulmány megállapítása szerint, a memória előhívásában részt vevő oszcillációkon keresztül az agy talán a halálunk előtti utolsó fontos életesemények felidézését játssza le, hasonlóan a halálközeli élményekben tapasztaltakhoz. Érdekes módon, mivel az aktivitás még azután is folytatódott, hogy a szív már nem vert, Zemmar szerint az eredmények új kérdéseket vetnek fel az élet és a halál kérdésével kapcsolatban is. "Ezek az eredmények megkérdőjelezik az arra vonatkozó elképzeléseinket, hogy pontosan mikor ér véget az élet" - mondta a kutató.

Másodpercekkel a klinikai halál bekövetkezte után az agyműködés erősen kileng, majd leáll - derült ki egy másik kutatásból. Hozzá kell tenni, hogy a tanulmány nem mentes a korlátoktól, mivel egyetlen esetre összpontosít. Illetve az elhunyt férfi epilepsziában szenvedett, vagyis súlyos agyműködési rendellenességei voltak. A kutatás vezetője szerint ugyanakkor a megfigyelésük egybevág a patkányokon végzett kísérletek eredményeivel. Patkányoknál hasonló módszerrel vizsgálták az agyi tevékenységet, és ugyanolyan szívhalál előtti és utáni agyhullámváltozásokat találtak, mint az elhunyt férfi esetében. Zemmar szerint lehetséges tehát, hogy az "életfilm lejátszása" a halál pillanatában az emlősökre jellemző biológiai reakció lehet, hozzátette ugyanakkor, hogy a biztos következtetések levonása további kutatásokat igényel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)