Szétszórt? Irány játszani!

Amerikai kutatók megállapították, hogy a videojátékok jótékonyan befolyásolják figyelmünket. Kiderült, hogy a Halo és a Call of Duty nevű játékok fokozzák a vizuális figyelmet, ezáltal lehetővé teszik a jobb összpontosítást egyéb lényeges információkra.

A vizuális figyelem elengedhetetlen a mindennapi életben, mert ennek segítségével dolgozzuk fel a minket folyamatosan érő képi információhalmazt. Ebből választjuk ki a számunkra fontos információkat. A WIRES Cognitive Science című lapban megjelent tanulmány szerint több kutatás is igazolta, hogy bizonyos videojátékokat hasznosítani lehetne az oktatásban, a katonai kiképzésnél és bizonyos érzékszervi betegségekben.

A vizsgálatok során ugyanis különbség volt a figyelem tekintetében a játékosok és az ennek a szórakozásnak nem hódoló amerikaiak között. A rendszeres videojáték-használók egyszerre sokkal több dologra tudtak figyelni, mint társaik. Ezért is merült fel, hogy ennek a jótékony hatását más területeken is hasznosítani lehetne.

Mivel az amerikai háztartások 68%-ában megtalálható a videojáték, felmerül a kérdés, hogy ezeket a pozitív tulajdonságokat, miért nem mindenki tapasztalja magán? Kiderült, hogy nem mindegy, hogy milyen játékkal fejlesztjük képességeinket. Csak azok a felhasználók tapasztalhatják magukon a változást, akik gyors reagálást kívánó, akciódús játékokkal szórakoztatják magukat.

Ezeket a tapasztalatokat felhasználva eredményesebbé tehető például a vadászpilóták kiképzése, de akár bizonyos idegrendszeri sérülések következtében kialakult zavarok korrekciójában is javulást érhetünk el, nem beszélve arról, hogy a tanulási folyamat hatásfokát is nagyban növelhetjük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció