Szerelemhormon segíthet az autistáknak

A szerelemhormonnak is nevezett oxitocin segítségével az autizmussal diagnosztizált emberek jobban teljesíthetnek társas szituációkban.

A Daily Mailbrit napilap értesülései szerint egy friss kutatás arra az eredményre jutott, hogy az oxitocinnal kezelt felnőttek pontosabban felismerték az érzelmeket és az ezekhez tartozó különböző arckifejezéseket.

Az autizmus egyik jellegzetessége, hogy az érintettek kevésbé működnek jól társas szituációkban, emellett kevésbé érdeklődnek mások igényei, érzelmei iránt.

Szerelemhormont az autistáknak?

Az oxitocin nevű hormont a gyengédséggel és a bizalommal lehet összefüggésbe hozni. A nők szervezete a terhesség alatt termeli, emellett szerepe van az anyatej termelésében is. A hormont már korábban is összefüggésbe hozták a hangulati ingadozásoktól és társas viselkedési nehézségektől szenvedő páciensek gyógyításával.

A mostani kutatás során japán tudósok figyelték meg, hogy akár egyetlen adag oxitocin is jelentősen serkenti az érzelmek feldolgozásáért felelős agyterület működését. Egészen mostanáig az volt a vélekedés, hogy a hormonkezelés az úgynevezett magasan funkcionáló autisták számára jelenthet segítséget, vagyis azoknak, akiknek kommunikációs képességei jobban működnek. A University of Tokyo kutatói szerint azonban a mostani vizsgálatok arra utalnak, hogy akár a jóval zárkózottabb autisták számára is megoldást kínálhat az oxitocin-kezelés.

A tudósok 40, magasan funkcionáló autista férfit vizsgáltak meg, akit oxitocin-tartalmú orrspray segítségével kezeltek. Másfél órával később egy agyszkennerrel nézték meg, hogy milyen változások történtek: az eredmények azt mutatták, hogy az agy érzelmek feldolgozásáért felelős területén jelentősen megnőtt az aktivitás.

A kísérleti alanyoknak ezután azt a feladatot adták, hogy egy-egy filmszereplőről döntsék el, jó, vagy gonosz - ehhez az általuk elmondott szöveget és egyéb nem verbális jeleket kellett megfigyelniük. A kutatók szerint az oxitocinos kezelés hatására pontosabban tudták megállapítani, hogy milyen érzelmekről van szó.

"A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a nem-verbális kommunikáció terén alacsonyabb szinten teljesítő autisták számára megoldást jelenthet az oxitocinos kezelés" - magyarázta Hidenori Yamasue, a kutatási eredmények alapján készült tanulmány egyik szerzője. Egy adag az oxitocinos orrsprayből mintegy 20 percen át fejtette ki a hatását. A kutatási anyag a című szaklapban jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)