Szellemek: csak az agyunk tréfál meg minket?

A láthatatlan jelenség a szobában, melytől szorongunk és rettegünk, valójában csak az agyunkban lévő jelzőrendszer pillanatnyi zavara - derítette ki egy kutatás.

A kíséretetvadász "szakemberek" szerint a szellemek nem pont úgy jelennek meg, mint ahogyan a rajzfilmekben látjuk: meglehetősen ritkán burkolóznak talpig fehér lepedőbe. Állításuk szerint azt, hogy a szobában szellem van velünk, gyakran csak kellemetlen érzésekből, szorongásból, idegességből, furcsa hangokból, szagokból, elektrosztatikus töltésből, vagy éppen a hőmérséklet változásaiból vehetjük észre.

Jó tudni

Látják a szellemeket a gyerekek vagy "kivetítenek"? Itt megtudhatja!

Egy most publikált tanulmányból azonban kiderül, hogy a szellemek észlelése valójában az agyunk "összezavarodására" vezethető vissza, és ezt az illúziót akár mesterségesen is elő lehet állítani.

A kísérlet során bekötötték a résztvevő önkéntesek szemét, és egy, az ujjukkal irányítható robot segítségével összezavarták az agyba érkező jeleket, és ez olyan illúziót keltett, mintha másvalaki is lett volna a szobában, sőt volt olyan, aki arról is beszámolt, hogy fantomujjak simogatását érezte a hátán. Az illúzió oka egy programozott eltolódás az agy mozgásfeldolgozása és a test térben való elhelyezkedése között.

Ez a minimális eltolódás elegendő ahhoz, hogy úgy érezzük, az érzékelt jelek nem a mi testünkből származnak, hanem valahonnan máshonnan. - Első alkalommal sikerült a kísérleti laboratóriumban egy szellem jelenlétét szimulálni. Bizonyítottuk, hogy a furcsa érzések valójában a saját testünkkel kapcsolatos megváltozott agyi érzésekben keresendőek - mondta Olaf Blanke, a svájci Ecole Polytechnique Federale de Lausanne kutatója.

Csak az agyunk játszik velünk?

Csak az agyunk játszik velünk?


- Az agyunk számos módon használja az érzékszerveinket ahhoz, hogy a testünket elhelyezze a térben, illetve a környezet jelzéseit értelmezze, például elkülönítse azokat az érzéseket, melyek a testünkből és amelyek azon kívülről érkeznek. Ha azonban az agyunk rosszul érzékeli a jeleket, a saját testünkből érkező jeleket is úgy értelmezheti, mintha kívülről jönnének - tette hozzá dr. Giulio Rognini, a kutatás társszerzője.

A jelenségről már beszámoltak olyan esetekben, amikor extrém fizikai vagy lelki megterhelésen megy keresztül valaki (például hegymászók nem egyszer érezték úgy, hogy korábban balesetben elveszített társaik visszatértek hozzájuk, de a gyász is kiválthatja ezt a jelenséget), de bizonyos neurológiai betegségekkel, így epilepsziával, migrénnel, szkizofréniával vagy daganatokkal is összefüggésben lehet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag