Sci-fi filmbe illik: baktériumok készítik az új csontjainkat!

A hidroxiapatitot termelő baktériumok segítségével erősebb, strapabíróbb csontimplantátumok hozhatók létre - számolt be kutatásukról Lynne Macaskie, a Birminghami Egyetem professzora.

A Serratia baktériumok egyes felszíneken, például titánötvözeteken, polipropilénen, porózus üvegen és poliuretán habon biofilmet képeznek, az itt megtalálható biopolimerek erős ragasztóként működnek. A hidroxiapatit burok így az adott felszínen képződik, a gyakorlatban ezután az anyagot kiszárítják és melegítik, hogy a baktériumok elpusztuljanak. A megszáradt biofilm hússzor erősebb kötést biztosít, mint a friss, a hidroxiapatit és a felület érdesítése ezt pedig még tovább erősíti.

A jelenlegi csontimplantátumok porlasztott hidroxiapatitból készülnek, azonban ez mechanikailag nem elég szilárd. A biofilmes módszer segítségével a nehezen elérhető sarkokba és résekbe is bejuttatható a hidroxiapatit, emellett az így létrejött molekulák kisebbek, mint a szintetikus módon előállítottak, ez pedig nagyobb szilárdságot biztosít. "A baktériumokat a melegítés elpusztítja, a felületen pedig ott marad a hidroxiapatit, saját ragasztójával rögzítve, pont mint a lekozmált tej a lábas alján" - mondta el Macaskie, aki csapatával azon dolgozik, hogy a módszert a gyakorlatba is átültesse.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció