Rosszindulatú gén áll a rákos betegségek mögött

A daganatok számos változatában jelen lévő egyik gén azáltal képes kiváltani a betegséget, hogy megszállja, és rendellenes növekedésre kényszeríti az őssejteket.

A kutatók egy felnőtt ember szájüregéből nyertek ki őssejteket, majd az FOXM1 gén a normálisnál magasabb koncentrációjával oltották be, ami olyan típusú sejtnövekedést eredményezett, amely a rák korai stádiumára jellemző. Az FOXM1 megemelkedett szintjének kialakulását környezeti és viselkedési tényezők, például az ultraibolya sugárzás és a dohányzás is befolyásolják.

"A gén az őssejtek sajátos önmegújító tulajdonságát használja ki" - áll a Cancer Research szaklapban publikált tanulmányban, melyet a Barts and the London School of Medicine and Dentistry kutatói készítettek Muy-Teck Teh vezetésével. "Az FOXM1 szintjének az őssejtekben történő emelésével kiderítettük, hogy egy a rákmegelőző hiperpláziához hasonló állapotot hoz létre."

A kutatók háromdimenziós szövetkultúra modellrendszerrel szimulálták az emberi szövetnövekedést a laboratóriumban, anélkül, hogy igazi emberen kísérleteztek volna.

"Kiderült, hogy az őssejtekben az FOXM1 szintjének túlságos megemelésével meg tudtuk növelni a szövet vastagságát azokhoz a sejtekhez képest, amelyekben nem növeltük az FOXM1 szintjét" - számolt be Teh. "Ez az első olyan tanulmány, amely emberi sejtek felhasználásával mutatja be, hogy a gén hiperplázia kiváltására képes."

A kutatók már 2002 óta tudják, hogy az FOXM1 gén összefüggésben áll a rákkal, amikor felfedezték, hogy a bőrrák esetében jelen van. Az ezt követő kutatásokból az derült ki, hogy a gén egyfajta ösztönző ágens az emberi rák valamennyi típusában.

"Nem volt teljesen egyértelmű, mi volt ennek a génnek a szerepe a humán rákbetegségben" - nyilatkozta Teh. "Miért volt jelen az emberi rákbetegség olyan sok típusában? Ezek az eredmények első alkalommal mutatják be a gén működését."

Jelenleg nem létezik olyan diagnosztikai vizsgálat, amely megállapítaná az FOXM1 szintet, de a kutatók azt remélik, hogy a gén működésének megértése által a rák kialakulásában lassanként kifejleszthetünk olyan gyógyszereket, amelyek a legkorábbi stádiumában megállítják a betegséget.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció