Robotvázzal járhatnak a lebénult emberek

Teljesen lebénult emberek nyerték vissza részlegesen mozgási képességüket egy agyhullámokkal vezérelt robotváz segítségével. Még az állapotukat is javította ez a módszer.

A Index.

Először egy virtuális avatárt irányíthattak gondolataikkal a programban résztvevők, majd ugyanezen módszerrel egy robotot is képesek voltak mozgatni. Végül a testükre illesztett, robot vázat, így a hozzá kapcsolódó végtagokat is meg bírták mozdítani. A nyolc, korábban teljesen mozgásképtelen ember elkezdte visszanyerni az érzékelési és mozgási képességét annak ellenére, hogy a gerincidegeik szétroncsolódtak. Úgy tűnik azonban, hogy néhány ideget sikerült újraaktiválni a programban részt vett embereknél. Tíz hónapnyi tréninget követően az egyik páciens már saját erőből, mankó és a lábára szerelt robotváz segítségével is járni kezdett, a többi páciens pedig részben visszanyerte a húgyhólyagja és belei feletti kontrollt is. A kutatók szerint ráadásul a javulásnak még nincs vége, és egyenlőre ők sem tudják megjósolni, milyen mértékig nyerhetik vissza érzékelésüket a vizsgált személyek.

A szakembereket is meglepte a javulás, amit a robotvázas tréning után a pácienseknél tapasztaltak

Pontosan a szakemberek sem tudják, hogy minek köszönhető ez a váratlan javulás a pácienseknél, de valószínűleg az agykéregben zajlott le valamijen változás a tréning hatására, ami újraaktiválta a korábban teljesen szétroncsoltnak hitt idegeket. Talán sikerült elhitetni az aggyal, hogy a testnek ismét van egy működőképes lába, így az mindent elkövet, hogy felvegye vele a "kapcsolatot".

Forrás: Index

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: