Ritka betegségek kutatására költenek el milliókat

Az egyik legnagyobb amerikai állami egészségügyi szervezet, a National Institutes of Health (Nemzeti Egészségintézet - NIH) finanszírozza egy sor genom szekvenáló és elemző központ kutatási programját, hogy feltárják a genetikai bázisok közös vonásainak szerepét a közönséges és ritka betegségek kialakulásában.

Az amerikai Nemzeti Humán Genom Kutatóintézet (NHGRI) a NIH-val közösen elindította a közönséges betegségek genomikai központjai (Centers for Common Disease Genomics – CCDG) programot, amely a génkészletből próbálja kiszűrni, hogy milyen genetikai elemek járulnak hozzá az olyan gyakori betegségek kialakulásához, mint a szívbetegség, a autizmus . NHGRI pedig bejelentette a mendeli genetika központjai című program következő fázisát, amely tovább vizsgálja az általában örökletes és ritka betegségek, mint amilyen a cisztás fibrózis és az izomsorvadás, genetikai alapjait.

„A DNS-szekvenálás fejlődése hatalmas lehetőségeket rejt a genom szerepének tisztázásában a humán betegségek terén. A ritka és a gyakori betegségekre egyaránt irányuló figyelem azzal kecsegtet, hogy fontos szempontokat fogunk feltárni számos emberi betegség genetikai felépítésében" – mondta az NHGRI igazgatója, Eric Green.

Genetikai kutatásokkal akarják feltárni a betegségek kialakulását

Egy új eljárás képes kimutatni a tumor-DNS-t a nyálban. Az eljárás 10 perc alatt eredményt ad, és egy-egy vizsgálat a biopszia árának töredékébe kerül. Részletek!

A CCDG kutatói azt tervezik, hogy a rendellenességek egy kiválasztott csoportját vizsgálják tüzetesebben annak érdekében, hogy megközelítéseket dolgozhassanak ki a genomszekvenálás felhasználására a gyakori betegségek szélesebb körben való megismerésére. Várhatóan 150 ezer 200 ezer genomot kell szekvenálni, olyan emberekét aki érintettek e betegségekben. A CCDG program célja, hogy javítsa annak megértését, hogy az egyes emberek közötti genetikai különbségek hogyan befolyásolják a betegségek kockázatát, és modelleket dolgozzanak ki a gyakori betegség jövőbeli vizsgálatára.

CMG tudósai egy nemzetközi kutatási együttműködési hálózatot építenek ki a szekvenáláshoz, mert az különböző egyének sokféle ritka betegséget hordoznak szerte a világon. A CCDG és CMG programok célja, hogy felfedezzék a gének és a genom változatok olyan különbségeit, amelyek átírva a DNS kódolását kiváltják vagy könnyebbé teszik a betegségek megjelenését. A kutatók végül jobb diagnózist és kezeléseket lehetővé tévő eredményekben reménykednek.

Az NHGRI finanszírozza majd a CCDG és CMG programokat a következő négy évben nagyjából 240 illetve 40 millió dollárral (közel 80 milliárd forinttal). Az NHGRI emellett egy új koordinációs központot is létrehoz mintegy 4 millió dollárból.

Forrás: memphismedicalnews.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra