Rebeka és sorstársai

A napokban milliók várták feszülten a kétszeri májátültetésen átesett kislány állapotáról szóló híreket, és hallották mély megrendüléssel a hírt: a csoda ezúttal elmaradt, a négyéves Rebekát nem sikerült megmenteni.

Orvostörténeti esemény

Egy ország figyelte hetek óta aggódó együttérzéssel a nagybeteg négyéves kislány megmentéséért tett erőfeszítéseket. Rebeka története a szülői áldozatkészség példája lett a közvélemény szemében, hiszen a kislánynak az édesapja ajánlotta fel az életmentő májlebenyt. Egyben új fejezetet nyitott a magyar orvoslás történetében is, mivel esetében valósult meg először Magyarországon élő donoros májátültetés. Sajnos, néhány nappal később retranszplantáció vált szükségessé, mivel a beültetett máj nem működött megfelelően. Magyarországon azonban nem volt az adott pillanatban megfelelő donor, így a kislány állapota egyre rosszabb lett. Esete a nemzetközi összefogás példájává is vált, mivel egy európai szervezet, az Eurotransplant sietett a segítségére, vette sürgősségi listájának első helyére. A kis beteget kezelő orvoscsoport vezetőjének nyilatkozata szerint gyakorlatilag az utolsó pillanatban, de sikerült új donort találni: egy külföldi, agyhalál állapotába került nő máját kapta meg a második műtét során. A kislány új mája ugyan működni kezdett, állapota javult, de orvosai a hétfő délután váratlanul fellépett tüdőszövődményen már nem tudtak úrrá lenni, és egy nappal a második életmentő műtét után Rebeka elhunyt.

Bár ez a család fájdalmán aligha enyhít, de úgy tűnik, hogy ez a törékeny kislány közvetve számos sorstársán segít majd: esete, egy ismertté vált, megindító emberi történet kapcsán ugyanis a figyelem középpontjába került a szerv-transzplantáció, ezen belül is a májátültetés kérdése. Magánszemélyek és egészségügyi intézmények, szakemberek részéről is hihetetlenül sok együttérzés, segíteni akarás nyilvánult meg. Ez a figyelem, jó szándék remélhetőleg maradandó lesz, és előbbre viszi a hazai transzplantáció ügyét, és sokat segíthet Rebeka azon névtelen sorstársainak, akik most is várnak hasonló, az új élet esélyét nyújtó műtétre. Mihály Sándort, a Hungarotranszplant Kht. Országos Koordinátor Központjának vezetőjét kértük, foglalja össze e beavatkozások hátterét.

Szervátültetés - életátültetés

A hagyományos kezeléssel már nem gyógyítható, működésképtelen emberi szervek "cseréje", átültetése révén a donor az orvostudomány segítségével a mindennél értékesebb egészséggel, egy új élet lehetőségével ajándékozza meg embertársát.

E bonyolult eljárás során élő vagy halott személyek egészséges szerveit, veséjét, tüdejét, szívét, szöveteit arra kor, alkat, vércsoport és sok egyéb szempont szerint alkalmas betegek kaphatják meg, hozzásegítve őket a vágyott és e nélkül nehezen elérhető teljes gyógyuláshoz.

Magyarországon legnagyobb számban vesetranszplantációt végeznek, de nő a más szervek és szövetek átültetésének esetszáma is. A szervátültetésnek két lehetősége van: ritkábban élő donorból, szervadóból történik, nagyobb számban pedig agyhalál állapotában lévő személyből származó, úgynevezett kadáver átültetésről van szó. Az élő donoros szervátültetést a törvény csak akkor teszi lehetővé, ha páros szervről van szó, vagy egy szerv olyan részéről, amelynek eltávolítása hosszabb távon nem károsítja a donor egészségét. Magyarországon eddig csak veseátültetés fordult elő élő donorral (az összes vesetranszplantáció 3-5 százaléka), de kezdeményezések voltak más szervekkel is.

Életmentő műtétek

Mikor válhat szükségessé májátültetés? Amikor a hagyományos kezelés már hatástalan, a beteg mája akkut májgyulladás (például hepatitiszfertőzés), gombamérgezés vagy egyéb ok következtében működésképtelenné válik. Egyéb ok lehet például a retranszplantáció szükségessé válása is, ha egy korábbi műtét során beültetett májat nem fogad be a szervezet. A kadáver vagy élő donort a vércsoport és a testméretek azonossága alapján választják ki. A kor és a nem azonosságának nincs jelentősége, ha pedig a testméretek sem egyeznek, májkisebbítésre kerül sor.

Az élő donoros májátültetések lényege, hogy a beteg a testméretének megfelelő szövetet kapjon, úgy, hogy donor testében maradó májrész el tudja látni a feladatát továbbra is. Ezért ilyen műtét szinte kizárólag gyermekbefogadó (recipiens) esetében valósulhat meg. Leggyakrabban a máj bal lebenyének második-harmadik szegmensét különítik el, mert itt az anatómiai határok, erek lefutása miatt - a korszerű eszközök segítségével - viszonylagos vérzésmentesség biztosítható. Így előfordulhat, hogy ugyanaz a donor két életet is megmenthet. A nemzetközi együttműködés sikereként ez történt Rebeka esetében is, mivel a kapott máj másik részével egy felnőtt beteg életét mentették egy külföldi kórházban. (A donorra vonatkozó adatok a jogszabályok szerint titkosak.)

A máj működését nem lehet pótolni, csak néhány funkcióját lehet segíteni, de működésképtelensége esetén a beteg élete is veszélybe kerül. Rebeka is azért került a sürgős várólistára, mert az állapota olyannyira romlott, hogy újabb műtét nélkül az életben tartása sem volt 24 órán túl garantálható. A májátültetés szerencsés esetben teljes gyógyulást tesz lehetővé, de a beavatkozás után súlyos komplikációk is felléphetnek. Például előfordulhat kilökődés, amikor a szervezet idegen testként kezeli a beültetett szövetet, és immunrendszere fellép ellene. Veszélyt okozhatnak a különböző vérzések, epeúti varrat-elégtelenség, ezenkívül megnő a trombózis kockázata is. Sajnos, nem lehet kizárni azt sem, hogy az eredeti betegség az új szervet is megtámadja. Például a hepatitisz fertőzés kialakulhat az új májban is, de így is akár évtizedekkel meghosszabbíthatja a beteg életét, akinek műtét nélkül nemegyszer csak napokban lenne mérhető a várható élettartama.

Összehangolt munka

A donáció, e nagy fontosságú, hatalmas szervező- és egyéb háttérmunkát igénylő gyógyító tevékenység hazai koordináló, egyeztető, előkészítő és operatív feladataira, eredményességének növelésére hozta létre 2001-ben az Egészségügyi Minisztérium a Hungarotransplant (HTP) Kht-t.

Kadáver donor esetében különösen fontos a potenciális donort és a szervcserére váró beteget kezelő kórház munkatársainak minél gyorsabb, szervezettebb, összehangoltabb munkája, hiszen ehhez a lehetőséghez váratlan esemény, például egy baleset vezet. A Hungarotransplant belépése óta az erre a célra fenntartott zöld szám mozgósítja a non-stop szolgálatot ellátó Országos Koordinátori Központ munkatársait. A koordinátorok segítik a donort adó és a beültethető szervet fogadó kórház teamjeit egyaránt, hatékonyan kiépített kapcsolatrendszer által lehetőleg gyorsítva, sokoldalú szakmai és jogi szempontok alapján ellenőrizve, dokumentálva, kísérve az egész folyamatot. E szakemberek részt vesznek a várólistákról a lehetséges recipiensek (beültetésre váró betegek) kiválasztásában, vizsgálataiban, előkészítésében is. A kiválasztás számos szempontot figyelmebe véve, nagyon körültekintően történik: a vércsoport és egyéb szerológiai egyezések mellett többek között a donor és a beteg korának, alkatának körülbelüli egyezése szerepel a feltételek között, a gyerekek, a legrégebben várakozók, a hiperimmunizáltak előnyt élveznek. Egy-egy riadó szervezése a donorjelentéstől a sikeres beültetésig sok ember összehangolt munkáját igényli.

Életajándékozó Kórház

2005-ben rekordszámú donorjelentés érkezett a kórházaktól a beültethető szervekről, ugyanakkor figyelemreméltó adat, hogy az ország 157 fekvőbeteg gyógyintézetének csak mintegy fele adott ilyen jelzést. A Hungarotranszplant Kht. díjat alapított a legaktívabb donációs munkát végző kórházak számára, az "Életajándékozó Kórház" cím elnyerésére. A cím magáért beszél: ezek az intézmények fordították a legnagyobb gondot arra, hogy minden potenciális donorról informálják a koordinátorokat, hogy egyetlen, beültethető szerv se vesszen el, amíg életeket lehet megmenteni vele. Első alkalommal január 16-án adták át e címet, fejezték ki a köszönetet a szervátültetettek nevében is a miskolci BAZ Megyei Kórház, a nyíregyházi Jósa Aladár Kórház, a budapesti Merényi Gusztáv Kórház és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet munkatársainak. E négy kórház donációs jelentésének köszönhetően összesen 172 szervátültetés valósult meg.

Nemzetközi együttműködés

A sikeres transzplantációk számának növeléséhez hozzájárul a minél kiterjedtebb nemzetközi együttműködés és a határon túli szervcsere lehetősége is. Ennek fontossága vitathatatlan, hiszen bár világszerte szervhiány van, megfelelő recipiens hiányában számos szerv nem kerül felhasználásra, pedig ha időben megtalálnák az alkalmas befogadót, életeket menthetnének meg ezek is. Sürgős esetben nemzeti szinten szinte soha nincs azonnal megfelelő donor, pedig ha például gombamérgezés esetén májátültetés válik szükségessé, minden óra számít. A nemzetközi együttműködés által jelentősen javulhatnak az érintett országok betegeinek transzplantációs esélyei. Az sem elhanyagolható, hogy a szabályozott szervcsere a legjobb módja a szervkereskedelem elleni harcnak is. Így a Hungarotranszplant Kht. vezetői szerint a következő lépések egyike mindenképpen a nemzetközi kapcsolatok erősítése lesz.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső