Rákot okozó génfúziók

Amerikai kutatók olyan géneket azonosítottak prosztataráksejtekben, melyek fúziója előidézheti a rák kialakulását. A felfedezés a jövőben újabb célpontot jelenthet a rák kezelésében.

A Michigani Egyetem Általános Rákközpontjának kutatói szerint az azonosított mutációk csak a rákos sejtekre jellemzők, így akár a rák diagnosztikájában vagy a betegség gyógyszeres kezelésében is felhasználhatók. A fúziók közül néhány több sejtvonalban is megjelent, néhányat csak egyedi sejtvonalakban lehetett azonosítani. A visszatérő fúziók valószínűleg elősegítik a rák kialakulását, ám azonosítottunk csakis egy-egy betegre jellemző fúziókat is. A következő lépés, hogy kiderítsük, vajon ezeknek az egyedi fúzióknak van-e jelentőségük a rák kifejlődésében, magyarázta Dr. Arul Chinnaiyan az Orvostudományi Kar patológus professzora.

A vérsejt eredetű rákbetegségeknél - mint a leukémia és a limfóma - ismert, hogy a génfúziók hozzájárulnak a betegség kialakulásához, ám prosztatarák esetében most először bizonyosodott ugyanez be. A kutatás eredményeit a Nature-ben publikálták. Jelenleg az emlőrák, a tüdőrák és a melanóma génfúzióit vizsgálják.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő