Rájöttek, mi okozhatja az autizmust

Újabb kutatás támasztja alá, hogy az autizmus kialakulásában szerepet játszik egyes agyterületek gyulladása és az immunrendszer zavara.

Amerikai és olasz tudósok együttműködésével született az a felfedezés, hogy a gyulladással összefüggő - azt segítő vagy gátló - úgynevezett citokinek szerepet játszanak az autizmus spektrumzavar (ASD) jelentkezésében. A tanulmány szerzői nyolc olyan gyerek agyát vizsgálták meg, akiknél haláluk előtt ASD-t állapítottak meg - írta a medicalxpress.com .

A kutatók azt látták, hogy a vizsgált agyak viselkedéssel összefüggő területein nagy mennyiségű interleukin (IL) volt, amely a sejtkommunikációban alapvető szerepet játszó jelzőmolekulák egy fajtája. A gyulladást jelző IL-molekulák jelenléte pedig arról árulkodik, hogy a gyulladásnak fontos szerepe van az autizmus kialakulásában - vélik a kutatók.

autizmus, autista gyermek, agyműködés, gyulladás, immunrendszer zavara
Az autista gyerek nem lép szemkontaktusba és nem játszik a testvéreivel. Fotó: iStock

Jöhet az első célzott gyógyszer?

Az úttörő munka tehát azonosította, hogyan viselkednek az interleukinek és más fehérjék az ADS-es gyerekekben . "Az ADS-es gyerekek agyának két területén, az amigdalában és a dorzolaterális prefrontális kéregben (DLPFC) megnőtt az IL-37 gyulladásgátló citokin és receptora, az IL-18 mennyisége" - magyarázta Susan Leeman, a Bostoni Egyetem tudósa.

Hogyan ismerhető fel az autizmus? Olvassa el korábbi cikkünket!

Mivel az IL-37 a gyulladást elősegítő proteinek elpusztítására termelődik, ezért gyógyszerhatóanyagként való kifejlesztése lehetne az autizmus első célzott orvossága. Interleukineken alapuló hatóanyagot egyébként már a rák kezelésére is használnak, hogy az immunrendszer válaszát erősítsék. A tudósok megvizsgálták olyan gyerekek agyát is, akik nem voltak autisták, a kontrollcsoport mintáiban azonban nem tapasztalták a citokinek elszaporodását.

Az autizmus ennyire gyakori

Az Egyesült Államokban minden 59. gyerek autista, ám az esetek száma világszerte növekszik. Tünetei gyerekenként eltérőek lehetnek - még egy családon belül is -, a szakértők szerint azonban vannak bizonyos közös vonások , amelyek alapján már egy 2 évesnél is meg lehet állapítani a zavart.

Árulkodó jel péládul a gyakori repetitív magatartás, például az előre-hátra ringatózás vagy a körben forgás. Vannak, akik különleges dolgok iránt érdeklődnek, és van olyan beteg is, aki csak egyféle színű játékkal játszik. A kommunikáció és a beszéd zavarai is gyanúra adnak okot, és az is gyakran előfordul, hogy az autista gyerek nem lép szemkontaktusba vagy nem játszik a testvéreivel.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -11, -5 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék nem alakul ki. Mérsékelt szél mellett 2, 6 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön nem jön front. Reggel erős fagyok lesznek, nagy megfázásveszéllyel kell számolni, és az ízületi problémák sem mérséklődnek számottevően. Az arra hajlamosak keringési- és vérnyomásproblémákat tapasztalhatnak, egyeseknél még mindig felléphetnek alvászavarok is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: