Rájöttek, mi okozhatja az autizmust

Újabb kutatás támasztja alá, hogy az autizmus kialakulásában szerepet játszik egyes agyterületek gyulladása és az immunrendszer zavara.

Amerikai és olasz tudósok együttműködésével született az a felfedezés, hogy a gyulladással összefüggő - azt segítő vagy gátló - úgynevezett citokinek szerepet játszanak azautizmusspektrumzavar (ASD) jelentkezésében. A tanulmány szerzői nyolc olyan gyerek agyát vizsgálták meg, akiknél haláluk előtt ASD-t állapítottak meg - írta a medicalxpress.com.

A kutatók azt látták, hogy a vizsgált agyak viselkedéssel összefüggő területein nagy mennyiségű interleukin (IL) volt, amely a sejtkommunikációban alapvető szerepet játszó jelzőmolekulák egy fajtája. A gyulladást jelző IL-molekulák jelenléte pedig arról árulkodik, hogy a gyulladásnak fontos szerepe van az autizmus kialakulásában - vélik a kutatók.

autizmus, autista gyermek, agyműködés, gyulladás, immunrendszer zavara
autizmus, autista gyermek, agyműködés, gyulladás, immunrendszer zavara

Jöhet az első célzott gyógyszer?

Az úttörő munka tehát azonosította, hogyan viselkednek az interleukinek és más fehérjék az ADS-es gyerekekben. "Az ADS-es gyerekek agyának két területén, az amigdalában és a dorzolaterális prefrontális kéregben (DLPFC) megnőtt az IL-37 gyulladásgátló citokin és receptora, az IL-18 mennyisége" - magyarázta Susan Leeman, a Bostoni Egyetem tudósa.

Hogyan ismerhető fel az autizmus? Olvassa el korábbi cikkünket!

Mivel az IL-37 a gyulladást elősegítő proteinek elpusztítására termelődik, ezért gyógyszerhatóanyagként való kifejlesztése lehetne az autizmus első célzott orvossága. Interleukineken alapuló hatóanyagot egyébként már a rák kezelésére is használnak, hogy azimmunrendszerválaszát erősítsék. A tudósok megvizsgálták olyan gyerekek agyát is, akik nem voltak autisták, a kontrollcsoport mintáiban azonban nem tapasztalták a citokinek elszaporodását.

Az autizmus ennyire gyakori

Az Egyesült Államokban minden 59. gyerek autista, ám az esetek száma világszerte növekszik. Tünetei gyerekenként eltérőek lehetnek - még egy családon belül is -, a szakértők szerint azonban vannak bizonyos közös vonások, amelyek alapján már egy 2 évesnél is meg lehet állapítani a zavart.

Árulkodó jel péládul a gyakori repetitív magatartás, például az előre-hátra ringatózás vagy a körben forgás. Vannak, akik különleges dolgok iránt érdeklődnek, és van olyan beteg is, aki csak egyféle színű játékkal játszik. A kommunikáció és a beszéd zavarai is gyanúra adnak okot, és az is gyakran előfordul, hogy az autista gyerek nem lép szemkontaktusba vagy nem játszik a testvéreivel.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés