Ragadós lehet a fogyás?

A fogyókúraversenyben részt vevő csapatokban a csapattársak jelentős mértékben befolyásolják egymás testsúlycsökkenését, ami arra utal, hogy a fogyás ragadós lehet - ez derül ki az Obesity tanulmányából.

A Miriam Kórház és a Brown Egyetem kutatói kísérletükben kimutatták, hogy a csapattársak nem ugyanannyit fogytak, de azok adták le a legtöbb kilót, akik arról számoltak be, hogy csapattársaik nagy szerepet játszottak fogyásukban.

"Tudjuk, hogy az elhízás társadalmilag ragályos lehet, de most már azt is tudjuk, hogy az internetes közösségi oldalak is jelentős szerepet játszanak a fogyásban" - állítja a kutatás vezetője, Tricia Leahey. "Kutatásunk eredményei azt mutatták, hogy a fogyás egyértelműen csoportba gyűlt a csapatokon belül, ami arra utal, hogy a csapattársak befolyásolják egymást. Ez a befolyás valószínűleg az elszámoltathatóság, a fogyással kapcsolatos elvárások, valamint a bátorítás és támogatás révén fejeződik ki."

Az adatok egy 2009-ben elvégzett 12 hetes fogyókúrás verseny eredményein alapulnak, melyet Shape Up Rhode Island címmel rendeztek meg az interneten. A résztvevők csapatokat alkottak, és a csapatok egymással versenyeztek. A fogyókúrás szekcióban 3330 túlsúlyos és elhízott személy vett részt, akik öt-tizenegy tagú csapatokat alkottak. Az eredmények alapján a fogyás eredményét egyértelműen meghatározta az, melyik csapatban versenyeztek a résztvevők.

A kezdeti testsúlyuk legalább 5 százalékát leadó személyek általában ugyanazokban a csapatokban versenyeztek, és az is jelentősebb fogyást eredményezett, ha valaki a fogyókúrás szekcióba tartó csapattársakkal volt együtt. Azokban a személyekben, akik csapattársaik nagyobb mértékű szociális befolyásáról számoltak be, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel értek el klinikailag jelentős (5 százaléknál nagyobb) fogyást. Ez a hatás Leahey szerint az összes többi csapattulajdonságnál erősebbnek bizonyult.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció