Ösztrogénnel a tüdővérnyomás-emelkedés ellen

A Kaliforniai Egyetem munkatársai szerint az ösztrogén női nemi hormon segíthet a visszafordítható pulmonáris hipertóniában. A ritka, de súlyos betegség az Egyesült Államokban 3 millió emberből kettőt érint, leginkább nőket.

A pulmonáris hipertónia során megemelkedik a tüdő fő verőereiben a vérnyomás, ennek következtében a jobb kamra túltengése alakul ki, mely akár szívelégtelenséghez vezethet. A betegség általában lassan alakul ki, a betegek kezelést általában csak az olyan tünetek kialakulása után igényelnek, mint a légzési ciklus rövidülése, szédülés, gyengeség. Azonban a jelenleg alkalmazott kezelési módszerek csak időlegesen hatnak, ráadásul a betegség szóban forgó formájára még kevésbé reagál, csak a tüdőátültetés jelent megoldást. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine legfrissebb számában Dr. Mansoureh Eghbali és munkatársai patkánykísérleteik eredményeit mutatták be: az ösztrogén gátolta az pulmonáris hipertenzió súlyosbodását, valamint a szívelégtelenség kialakulását, visszaállította a tüdő és a jobb kamra szerkezetét és funkcióját.

A kutatók súlyos pulmonáris hipertóniában szenvedő patkányokat alacsony dózisú ösztrogénnel kezeltek, ezáltal sikeresen előzték meg a szív jobb kamrai elégtelenségének kialakulását. A szív pulzustérfogata szintén javult, ezzel párhuzamosan a tüdő tömege is normalizálódott - mindössze tíznapos kezelés után. A terápia felfüggesztését követően további javulás volt tapasztalható még 12 napon keresztül, ami nagyon meglepte a kutatókat.

A kutatók tanulmányozták a jelenség sejtszintű és molekuláris hátterét is, és arra jutottak, hogy pulmonáris hipertóniában mintegy ötszörösére nő a tüdőben gyulladásos sejtek mennyisége, amit az ösztrogén-kezelés normalizál. Az ösztrogén a gyulladást meghatározó géneket szabályozza, melyek alapvető szerepet játszanak számos betegség, köztük a pulmonáris hipertónia kialakulásában is. Ugyanakkor az ösztrogén a tüdő kötőszövetes átalakulását is gátolja, valamint helyreállítja a tüdő és a jobb kamra ereinek állapotát. A további vizsgálatok megállapították, hogy az ösztrogén kedvező hatásaiért a béta-receptor felelős. A kutatási eredmények alapján a jövőben új gyógyszerek fejlesztése várható.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: