Optimistává tesz a zöldségevés?

Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkező emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövőt illetően - állítja egy most publikált kutatás.

A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhető fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai működésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A Harvard Orvosi Karának kutatói most Julia Boehm vezetésével azt vizsgálták, gyakorol-e kedvező hatást az egészségre a pozitív pszichológiai működés, például az optimizmus vagy a céltudatosság. A kutatás első alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.

Azt már korábban is tudtuk, hogy az antioxidánsok magas vérszintje a jó egészség jele lehet. Az antioxidánsok segítenek megakadályozni a sejtkárosító szabadgyökök kialakulását. A karotinoidok, köztük a sárgarépában és a narancsfélékben nagy mennyiségben előforduló béta-karotin is antioxidáns.

A januári számában megjelent kutatáshoz közel ezer amerikai férfiban és nőben vizsgálták kilenc antioxidáns, köztük a karotinoidok közé tartozó béta-karotin és E-vitamin szintjét a vérben. Ezen kívül kérdőív segítségével az optimizmus szintjét is felmérték a résztvevők között.

Az eredmények azt mutatták, hogy az optimistább emberek vérében közel 13 százalékkal magasabb volt a karotinoid-koncentráció, mint a kevésbé optimista alanyokban. A kutatók úgy vélik, az eredményeket részben az magyarázza, hogy az optimistább emberek valószínűleg nagyobb mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Kiderült, hogy azok, akik naponta legfeljebb két adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, jelentősen kevésbé optimisták, mint azok, akik naponta legalább három adagot esznek.

A kutatók ugyanakkor hozzátették, mivel a vizsgálat során csak egyszer mérték az alanyok antioxidáns és optimizmus szintjét, nem pedig egy bizonyos időszakon keresztül, nem egyértelmű, hogy vajon az optimizmus vezet a karotinoidok magasabb szintjéhez, vagy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek eleve hajlamosabbak az optimizmusra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: