Okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók

A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nem csupán az orvosok munkáját segíti, hanem kevesebb fájdalmat okoz a pácienseknek.

Mennyi idő alatt fertőződhet el a seb? Bőrünk felszíne közel sem mondható sterilnek, ezért ha megsérül, a rajta található kórokozók - baktériumok, vírusok és gombák - könnyedén behatolhatnak a szervezetbe, majd ott elszaporodva fertőzések forrásai lehetnek. De mennyi idő alatt fertőződhet el a seb? Cikkünkből kiderül.

A második generációs kötés selyemből készül, amelybe nanogyémántokat ágyaztak be; az anyag így érzékennyé vált a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére, ami az elfertőződés korai jele. "A hagyományos sebkezelés jelentős kihívást jelent az orvosok számára, ugyanis folyamatosan figyelniük kell, hogy nincs-e kipirosodás, hőmérsékletemelkedés és duzzanat, ami az elfertőződést jelzi" - mondta Brant Gibson, a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatója. Gibson arról is beszélt, hogy ezek megjelenésekor a gyulladás és a fertőzés már jócskán előrehaladott, ami jóval nagyobb kihívássá teszi a kezelést.

Az okoskötés képes a sebfertőzés korai jeleinek észlelésére.
Az okoskötés képes a sebfertőzés korai jeleinek észlelésére. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

"Ez az új technológia segíti az orvosokat abban, hogy időben és nem invazív módon észleljék az elfertőződést a kötés fájdalmas eltávolítása nélkül" - magyarázta a szakember. Az orvosok a nanogyémántok hőérzékelő képessége révén jutnak információhoz a seb állapotáról.

A kutatók meglepetésére az új anyag rendkívül magas antibakteriális ellenállást mutat a bőrsérülések elfertőződésében kulcsszerepet játszó Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal szemben, miközben nem gátolja az oxigén és a tápanyagok áramlását a sebbe.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: