Okosabb, akinek nagyobb az agya?

Az "okosságot" rendkívül nehéz mérni, így azt sem könnyű meghatározni, hogy mi mindentől függnek a kognitív képességek, illetve az intelligencia. A legújabb kutatási eredmények azonban egyértelműen megállapították, hogy van valami, amitől biztosan nem függ az intelligencia, ez pedig az agy mérete.

Az agyméret általában egyenes arányban nő az élőlény méretével, vagyis minél nagyobb egy állat, annál nagyobb az agya. Azonban az agyméret a test teljes méretéhez viszonyítva is nagy szórást mutat: az embereknek és az egereknek nagyjából azonos az agy-test aránya (1:40-hez), míg az elefántnak vagy a lónak a testméretükhöz viszonyítva sokkal kisebb az agyuk (nagyjából 1:560-hoz). Az agyméreten kívül azonban más is befolyásolja, hogy mennyire intelligens egy állat: például az agy összetettségén, barázdáltságán, vagy azon, hogy az agy teljes tömegéből mekkora területet foglalnak el azok a részek, melyek a komplexebb feladatok elvégzésére szolgálnak.

Az átlagos emberi agy nagyjából 1,3-1,4 kilogramm tömegű, a teljes testtömeg mintegy 2 százalékát teszi ki. A férfiaknak valamivel nagyobb az agya, mint a nőknek (1260, illetve 1130 köbcentiméter). Az agy mérete azonban egyénenként rendkívül különböző lehet. Az újszülöttek agya nagyjából 370 köbcenti, és az első életévben akár a háromszorosára is nőhet , azonban a teljes agyméretet ccsak 40 éves korunk körül érjük el, onnan pedig lassan, fokozatosan csökken az agy tömege.

Azt mondják, aki idős korában is szeretné megőrizni fiatalos gondolkodását, szellemi frissességét, az használja sokat az agyát: például sakkozzon vagy fejtsen rejtvényt. Ez valóban hasznos, de nem az egyedüli megoldás. Mi segít még? Kattintson és megtudja . Az egyik legérdekesebb kérdés, ami a kutatókat foglalkoztatja, hogy van-e összefüggés az intelligencia, illetve az agy mérete között, vagyis okosabbak-e azok, akiknek nagyobb az agya. Egy nemrég megjelent tanulmány, mely 88 kutatás eredményeit vetette össze, semmilyen összefüggést nem talált a két adat között. A Neuroscience & Behavioral Reviews című szaklapban olvasható írás összesen 8000 résztvevő adatait elemezte, és megállapította, hogy a nagyobb agyméret nem jár együtt „jobb” kognitív képességekkel.

„Mintegy 150 évig tartotta magát az az elképzelés, hogy minél nagyobb méretű valakinek az agya, annál intelligensebb az illető” – mondta Jakob Pietschnig, a bécsi egyetem pszichológusa, a nemzetközi kutatócsoport egyik vezetője. „Azonban a méret helyett sokkal nagyobb szerepe van az agy szerkezetének, legalábbis az intelligencia tekintetében. Ez a magyarázat például arra, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt lehetnek kiemelkedően intelligensek, annak ellenére, hogy a férfiak agya általában méretesebb.”

A nemek közötti agyméretkülönbség nem befolyásolja az intelligenciát

A „nagy koponya” kifejezést tehát nem szabad szó szerint értelmezni. Néhány évvel ezelőtt például Albert Einstein agyát tanulmányozva arra a megállapításra jutottak, hogy az egyik legnagyobb hatású fizikus agya semmiben nem tér el az átlagostól – még a méretében sem.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)