Okosabb, akinek nagyobb az agya?

Az "okosságot" rendkívül nehéz mérni, így azt sem könnyű meghatározni, hogy mi mindentől függnek a kognitív képességek, illetve az intelligencia. A legújabb kutatási eredmények azonban egyértelműen megállapították, hogy van valami, amitől biztosan nem függ az intelligencia, ez pedig az agy mérete.

Az agyméret általában egyenes arányban nő az élőlény méretével, vagyis minél nagyobb egy állat, annál nagyobb az agya. Azonban az agyméret a test teljes méretéhez viszonyítva is nagy szórást mutat: az embereknek és az egereknek nagyjából azonos az agy-test aránya (1:40-hez), míg az elefántnak vagy a lónak a testméretükhöz viszonyítva sokkal kisebb az agyuk (nagyjából 1:560-hoz). Az agyméreten kívül azonban más is befolyásolja, hogy mennyire intelligens egy állat: például az agy összetettségén, barázdáltságán, vagy azon, hogy az agy teljes tömegéből mekkora területet foglalnak el azok a részek, melyek a komplexebb feladatok elvégzésére szolgálnak.

Az átlagos emberi agy nagyjából 1,3-1,4 kilogramm tömegű, a teljes testtömeg mintegy 2 százalékát teszi ki. A férfiaknak valamivel nagyobb az agya, mint a nőknek (1260, illetve 1130 köbcentiméter). Az agy mérete azonban egyénenként rendkívül különböző lehet. Az újszülöttek agya nagyjából 370 köbcenti, és az első életévben akár a háromszorosára is nőhet , azonban a teljes agyméretet ccsak 40 éves korunk körül érjük el, onnan pedig lassan, fokozatosan csökken az agy tömege.

Azt mondják, aki idős korában is szeretné megőrizni fiatalos gondolkodását, szellemi frissességét, az használja sokat az agyát: például sakkozzon vagy fejtsen rejtvényt. Ez valóban hasznos, de nem az egyedüli megoldás. Mi segít még? Kattintson és megtudja . Az egyik legérdekesebb kérdés, ami a kutatókat foglalkoztatja, hogy van-e összefüggés az intelligencia, illetve az agy mérete között, vagyis okosabbak-e azok, akiknek nagyobb az agya. Egy nemrég megjelent tanulmány, mely 88 kutatás eredményeit vetette össze, semmilyen összefüggést nem talált a két adat között. A Neuroscience & Behavioral Reviews című szaklapban olvasható írás összesen 8000 résztvevő adatait elemezte, és megállapította, hogy a nagyobb agyméret nem jár együtt „jobb” kognitív képességekkel.

„Mintegy 150 évig tartotta magát az az elképzelés, hogy minél nagyobb méretű valakinek az agya, annál intelligensebb az illető” – mondta Jakob Pietschnig, a bécsi egyetem pszichológusa, a nemzetközi kutatócsoport egyik vezetője. „Azonban a méret helyett sokkal nagyobb szerepe van az agy szerkezetének, legalábbis az intelligencia tekintetében. Ez a magyarázat például arra, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt lehetnek kiemelkedően intelligensek, annak ellenére, hogy a férfiak agya általában méretesebb.”

A nemek közötti agyméretkülönbség nem befolyásolja az intelligenciát

A „nagy koponya” kifejezést tehát nem szabad szó szerint értelmezni. Néhány évvel ezelőtt például Albert Einstein agyát tanulmányozva arra a megállapításra jutottak, hogy az egyik legnagyobb hatású fizikus agya semmiben nem tér el az átlagostól – még a méretében sem.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: