Ő volt a magyar csecsemőgyógyászat atyja

Kilencven éve hunyt el Heim Pál, a korszerű magyarországi csecsemőgyógyászat és csecsemőgondozás egyik meghonosítója. Nevét 1957 óta viseli egy budapesti gyermekkórház.

Heim Pál 1875. november 30-án született Budapesten. Orvosi tanulmányait Svájcban kezdte, diplomáját pedig a budapesti egyetemen szerezte meg 1897-ben. A budapesti Stefánia Gyermekkórházban - amely a mai SOTE I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika - volt gyakornok, majd ösztöndíjasként egy lengyel egyetem gyermekgyógyászati klinikáján dolgozott. 1901-ben már főorvosnak nevezték ki a budai Irgalmasrendi Kórház (a mai ORFI) gyermekosztályán. Ekkor publikált cikkeiben kimutatta, hogy a hasmenéses csecsemők esetében azanyagcsereösszeomlásának egyik fő oka a víz és a konyhasó arányának felborulása. 1907-ben magántanári minősítést nyert a gyermekkori betegségek szemiotikája témakörben, egy év múlva pedig Preisich Kornéllal írt könyvet, Általános haematológia címmel.

Heim Pál, gyermekgondozás, csecsemőgondozás, gyermekgyógyászat, csecsemőgyógyászat
Heim Pál, gyermekgondozás, csecsemőgondozás, gyermekgyógyászat, csecsemőgyógyászat

Fókuszban az anyák és a babák védelme

Az első világháború kitörése után zászlóaljorvosként a fronton szolgált, majd a galíciai Sanok katonai járványkórházának parancsnoka lett, amíg egészségügyi okok miatt 1916-ban le nem szerelték. 1918-ban az anya- és csecsemővédelem országos biztosa volt, és a pozsonyi Erzsébet királyné Tudományegyetem újonnan alakult Ferenc József gyermekklinikájának élére is kinevezték. Mire a munka komolyan megkezdődhetett volna, az egyetemnek a Monarchia összeomlása miatt menekülnie kellett és átmenetileg Budapestre költözött. Heim Pált az 1921-22-es tanévre rektorrá választották.

Az egyetem 1923-ban Pécsett talált új otthonra, így Heim Pál is itt folytatta tevékenységét: megalapította és vezette az intézmény gyermekklinikáját. 1926-ban adta ki tan- és kézikönyvét A gyermek táplálkozása címmel, és bekapcsolódott a gyermekek és anyák védelmére létrehozott Országos Stefánia Szövetség munkájába. 1929 őszén a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem (a mai ELTE) gyermekklinikájának élére került. Új helyén azonban csak rövid ideig ténykedhetett, mert 1929. október 23-án tüdőgyulladásban meghalt. Síremléke a Fiumei Úti Sírkertben található.

A modern csecsemőgyógyászat atyja

Heim Pált a modern hazai csecsemőgyógyászat megteremtőjének tekintik. Behatóan foglalkozott a koraszülés kérdésével, és elsők között kutatta a vitaminokat, a csecsemők táplálkozási problémáit, valamint a veleszületett szifiliszt. Kimutatta a heveny folyadékvesztés miatt fellépő kiszáradás kórtani jelentőségét. Jelentős érdemeket szerzett a csecsemő- és gyermekgondozónői képzésben is, az általa alapított gyermekápolónői iskolában végzett "Heim-nővérek" ugyanis elismert szakemberek lettek.

Gyermekorvosként az anyatej és a vitaminok fontosságát hangsúlyozta. Előtérbe helyezte a megelőző, felvilágosító és nevelő munkát, valamint a gyermekvédelmi feladatokat. Kutatásai során foglalkozott a csecsemők táplálkozási ártalmaival, az ásványi anyag- és folyadékháztartás zavaraival, a fehérvérsejtek sajátosságaival és a tuberkulin-allergiával is.

A budapesti Üllői úti gyermekkórház és rendelőintézet 1957 óta viseli Heim Pál nevét, a Magyar Gyermekorvosok Társasága pedig emlékérmet alapított a tiszteletére. Dédunokája, Heim Pál az élmény- és emberközpontú magyar gyermekegészségügy fejlesztése és támogatása érdekében egy alapítványt hozott létre, ezért 5 évvel ezelőtt őt tüntették ki a Heim Pál-emlékéremmel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció