Nem vér fog csörgedezni az ereinkben?

Egy cukorrépában található fehérje lehetne a megoldás az egészségügyben fellépő vérhiány legjobb megoldása, állítják svéd kutatók.

A hemoglobin az a fehérje, amely a vérben az oxigént szállítja, a Lund University kutatócsoportja pedig azt állítja: az emberi és a növényi hemoglobin kifejezetten hasonló, úgyhogy jelenleg azt vizsgálják, miként tudják a növényi proteint olyan módon "átcsomagolni", hogy az emberi szövetek is el tudják fogadni. A svéd kutatók szerint mindez három éven belül megvalósulhat.

Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem mindenki vére egyforma, különböző vércsoportok léteznek. Azt azonban a mai napig nem tudjuk, miért is léteznek a vércsoportok. Tudjon meg többet, kattintson! A csapatot a Plant & Cell Physiology szaklapban publikált korábbi tanulmány indította el, amelyből az derül ki, hogy a hemoglobin a növények fejlődésében is nagy szerepet játszik. A kísérletet vezető Nelida Leiva elmondása szerint a a növényi hemoglobin 50-60 százalékban egyezik az emberi vérben található hemoglobinnal, de sokkal robusztusabb annál.

Leiva szerint a csapat munkája két fő csapásirányt vetít előre: vagy a növényi hemoglobint alakítják át úgy, hogy emberekben lehessen használni, vagy a növényeket használják fel emberi hemoglobin termelésére. Az első lépés mindenképpen az, hogy a kutatók megnézzék, a növényi fehérjét mennyire fogadja el egy kísérleti állat szervezete, azt követően pedig, kedvező feltételek esetén, lehet kísérletezni az emberi szervezettel is - mindez körülbelül három évet vesz igénybe.

A vérhiányban segíthet a cukorrépa

Denis Murphy, a University of South Wales témában megkérdezett genomikai szakértője szerint a svéd tanulmány ötletes, érdekes felvetés van benne és a tudományos része sem támadható. Hozzátette: ugyan évtizedek óta tudjuk, hogy a növények hemoglobin-szerű fehérjéket termelnek, ezen kutatás bebizonyította, hogy ezek sokkal elterjedtebbek és sokkal több közük van fiziológiai folyamatokhoz, mint eddig gondoltuk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)