Nem véletlenül érezzük magunkat agyhalottnak egy-egy értekezlet után

Lehet, nem járunk messze az igazságtól, amikor egy-egy munkahelyi megbeszélés után viccesen megjegyezzük, hogy "leépültünk agyilag". A legújabb kutatások szerint a csoportos munka ugyanis csökkentheti az IQ-szintet. A kis csoportok dinamikája, mint például egy zsűrié, egy tárgyalócsoporté vagy akár egy koktélparti résztvevőié a Virginia Műszaki Egyetem Carilion Kutatóintézetének tanulmánya szerint megváltoztathatja egyes érzékeny emberek IQ-ról szóló megnyilvánulásait. "Lehet, hogy azon viccelődik, hogy milyen agyhalott állapotba került egy megbeszélés után, a kutatásaink azonban azt sugallják, hogy valóban hasonló dolog történhetett" - mondta el Read Montague, a kutatás vezetője.

A résztvevőket két csoportra osztották, és mindenkinek öt feladatban kellett jól teljesítenie. A kutatók mágneses rezonancia vizsgálatnak (MRI - lásd animációnkat) vetették alá a résztvevőket, hogy lássák milyen visszacsatolást ad az agy a kis csoporton belül az egyén szociális státuszának a változásáról, valamint arról, hogy ez a megítélt szociális státusz hogyan befolyásolja a kognitív kapacitás megnyilvánulásait. A kutatók azt találták, hogy a társadalmi visszacsatolás hatására egyes résztvevők eredményei a feladatok megoldásakor drámaian romlottak. Kiderült, hogy nagyon erős idegi választ vált ki a társadalmi megítélés, vagyis hiába mérhető az IQ önmagában pontosan, a társadalmi hatások miatt jelentősen változhat.

Az eredmények a kutatók szerint társadalmilag nagyon fontosak lehetnek, hiszen a csoportdinamika nem csak munkahelyi, iskolai közösségek teljesítményét befolyásolhatja, hanem a nemzeti és nemzetközi döntéshozó szervekét is, mint például az ENSZ-ét is.

A tanulmányról bővebben a Philosophical Transactions of the Royal Society B oldalain lehet olvasni.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció