Műtéttel oldható meg a cukorbetegség?

A vékonybél kibélelése megakadályozza az elfogyasztott táplálék és a bélfal közvetlen érintkezését, és rövid időn belül drámai mértékben csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét.

A belet bélelő eszközt szike használata nélkül endoszkópos úton is rendeltetési helyére lehet juttatni, a beavatkozás így alacsony kockázatú és biztonságos.

A különleges eszközzel kapcsolatos tapasztalatokról Dr. Lee Kaplan docens számolt be a Kettes Típusú Diabétesz Intervenciós Terápiájának Első Világkongresszusán New Yorkban.

Dr. Kaplan kiterjedt állatkísérletek, valamint néhány kisebb humánvizsgálat eredményeire hivatkozva elmondta, hogy az EndoBarrier Gastrointestinal Liner névre hallgató eszköz hatékonynak tűnik mind a gyors vércukorcsökkentés, mind a testsúlycsökkenés szempontjából.

"Az állatkísérleteink meggyőzően és egyértelműen alátámasztották, hogy a módszer működik. Most pedig a kis létszámú betegcsoporton végzett előzetes vizsgálat is egybehangzó eredményeket hozott" - nyilatkozta Dr. Kaplan egy sajtótájékoztatón.

A cukorbetegség népegészségügyi jelentőségét illetően súlyos számok hangzottak el. 2007-es statisztikák szerint 23,5 millió amerikai szenved diabéteszben, 90-95 százalékuk a betegség kettes típusában. Kaplanék 118 beteget vontak be chilei, hollandiai és amerikai vizsgálataikba. Az egyik esetben 18 kettes típusú diabéteszes beteg közül 12 kapta meg az új eszközt, míg hat beteg csak átesett az endoszkópos vizsgálaton anélkül, hogy bármi beavatkozást végeztek volna közben. Az átlagosan 31 hetes utánkövetés után kiderült, hogy az átlagos vércukorszint egyharmad-egynegyedére csökkent az implantátumot kapott betegek körében a másik csoporthoz képest. A 30 hetes méréskor a vizsgálati csoport tagjainak átlagos fogyása 12,5 kg volt, ami valamivel kevésbé drámai mértékű, mint a vércukorszint csökkenése. Meglepő, hogy a fogyás, illetve a vércukorcsökkenés egymástól függetlenül jelentkezett. Dr. Kaplan örömmel nyilatkozta, hogy az egyik legígéretesebb eszköznek tartja az új "bélést", ám hozzátette, hogy a hivatalos jóváhagyás még messze van, a kutatások egyelőre gyerekcipőben járnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső