Műtét nélküli prosztatazsugorítás

Egy szűk körű, előzetes kutatás arra utal, hogy a prosztata-megnagyobbodás következtében kezelésre szoruló férfiak számára hamarosan egy új, nem sebészeti alternatíva is elérhetővé válhat.

A prosztata artéria embolizáció (PAE) elnevezésű eljárás során katétert vezetnek be a lábszár egyik artériájába, és ahhoz az artériához vezetik el, amely a prosztata vérellátásáért felelős. Ezután apró gyöngyöket juttatnak az artériába, amelyek ideiglenesen elzárják a prosztatába áramló vér útját. Ez az átmeneti szünet a vérellátásban a prosztata zsugorodását eredményezi, ami enyhíti a tüneteket. A kutatást vezető Dr. Sandeep Bagla azt is elmondta, hogy a kezelés ráadásul nem jár a hagyományos prosztata-megnagyobbodás elleni kezelésekre jellemző súlyos szövődményekkel, például vizelettartási zavarral és impotenciával.

"Fantasztikus hír ez a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban szenvedő betegeknek. Sokan ugyanis éppen a kockázatok miatt nem vállalják a kezeléseket. Az átlagemberek számára azonban a PAE nem jár mellékhatásokkal" - magyarázta Bagla.

Az amerikai Intervenciós Radiológiai Társaság New Orleans-i konferenciáján közzétett kutatásukban a virginiai Inova Alexandria Kórház kutatói Dr. Bagla vezetésével 18 hatvanhét év átlagéletkorú betegen tesztelte a módszert. Eredményeik azt mutatták, hogy az alanyok kilencvennégy százaléka (18-ból 17) a tünetek jelentős enyhülését tapasztalta egy hónappal a beavatkozás után, és egyiküknél sem jelentkezett súlyos szövődmény. A kutatók elmondták, hogy Európában és Dél-Amerikában már alkalmazzák a prosztata artéria embolizációt, de az Egyesült Államokban ez volt az első olyan kutatás, amely a módszert tesztelte.

Bagla azt is hozzátette, hogy az új eljárás becsült költsége valószínűleg alacsonyabb lesz, mint a jelenleg alkalmazott kezelések többsége esetében, mert nincs szükség műtőre és kórházi bennfekvésre. Ezen kívül mivel az új módszer szövődményekkel sem jár, ezzel is jelentős összeg spórolható meg az egészségügyi kiadásokból.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)