Mutatjuk, ilyen lehet a jövő kávéja

Finn kutatók kifejlesztették a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját. Laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a magyar emberek eszpresszót isznak legszívesebben a különböző kávétípusok közül.

A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állították elő a fenntartható kávét. Heikki Aisala, a VTT kutatója elmondta, hogy a sejtkultúrából nevelt kávéban sok lehetőség rejlik. "Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne" - magyarázta.

A finn kutatók sejtkultúrákból állítják elő a fenntartható kávét
A finn kutatók sejtkultúrákból állítják elő a fenntartható kávét. Fotó: VTT Research

Heiko Rischer, a VTT kutatócsoportjának vezetője úgy véli, a laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben. A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet. Rischer szerint a laboratóriumban termesztett kávé mellett szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése.

Ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni. Ezzel együtt Rischer úgy fogalmazott a VTT közleményében , hogy becslései szerint négy éven belül megkaphatják a szükséges engedélyeket, így elkezdődhet a laboratóriumi kávé termelése.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: