Mit csinál a patológus?

Bár a patológia szó hallatán sokan csupán holttestek boncolására asszociálnak, valójában az e területen dolgozó szakemberek munkája számos betegség gyógyítása esetén elengedhetetlen.

A patológusok tevékenysége rendszerint azért marad rejtve, mivel ők többnyire a kezelőorvosokkal állnak kapcsolatban, nem pedig közvetlenül a páciensekkel. Feladatuk a betegség pontos diagnosztizálása, ezzel együtt a gyógyítást segítő beavatkozások, kezelések megtervezésében való közreműködés, tanácsadás.

A magyar patológusok nagy számban dolgoznak Nyugat-Európában, emiatt itthon jellemző a szakemberhiány ezen a területen. Részletek itt.

Beteg szövetek vizsgálata

A diagnózist a klinikai információk és a szövettani vizsgálat eredményének ismeretében lehet felállítani. Ennek keretében a patológus képes megállapítani a betegség típusát és súlyosságát, valamint daganatos betegségek esetén azok stádiumát is. Sőt, ezzel az eljárással azonosíthatók a problémát okozó kórokozók és gombák is.

A patológusok munkája kiemelten fontos egyes betegségek diagnosztizálásában
A patológusok munkája kiemelten fontos egyes betegségek diagnosztizálásában

A szövettani vizsgálathoz a mintát szakorvos veszi le. A szövetdarab származhat élő vagy valamilyen beavatkozás során eltávolított szervből, de akár laborvizsgálatok, vérvétel vagy vizeletvizsgálat anyagai is felhasználhatók bizonyos esetekben. Az előkészített mintát aztán a patológus mikroszkóppal vizsgálja meg a szövetek kóros elváltozásait keresve.

Kutatások és holttestek

A patológusok munkája a megelőzésben ugyanúgy fontos, mint a gyógyításban, hiszen egyes szűrési programok és a képalkotó diagnosztikával (például mammográfia, ultrahang, CT) felfedezett gyanús elváltozások kivizsgálása során is szerepet vállalnak. Érdekesség, hogy olykor műtétek alatt is szükség van szövetvizsgálatra, így ilyenkor a szakembereknek rövid idő áll csupán rendelkezésükre, hogy felállítsák a pontos diagnózist.

Mindezeken felül sok patológus vesz részt kutatásokban, például rákkutatási projektekben, továbbá a természetes körülmények között kialakult betegségekben elhunytak boncolása is a szakmához tartozik, amikor a cél a halál közvetlen okának megállapítása.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)