Rákkutatás: rengeteg új gyógyszer jelenik meg

Egyre pontosabban térképezhető fel a daganat kialakulásának biológiai háttere, a világ klinikái azonban lassan állnak csak át a "molekuláris korszakra" - állítják amerikai onkológusok.

Forradalminak is nevezhető változások mennek végbe a rákkutatás terén napjainkban. Az évtizedekig bevett, ám szervezetet jelentős megterhelésnek kitevő kezelési módszerek új alternatívát kaptak a molekuláris diagnosztikára épülő, célzott kezelések által. Ez a géneket "elrontó" mutációkra helyezi a gyógykezelés súlypontját, másodlagossá téve a szövettani és anatómiai kategorizálást. Ma már jól ismert a daganat kialakulásának biológiai háttere, és folyamatosan jelennek meg azok a terápiás szerek is, amelyek képesek gátat szabni a kontrollálatlan sejtburjánzásnak.

Több mint 100 éven át a kutatók nem tudták megmagyarázni, hogy a rákos sejtek miért tartalmaznak abnormális számú kromoszómát. A titokra nemrég derült fény, kattintson érte az alábbi cikkünkre!

Nagy előrelépést jelent ez a daganatos betegségek leküzdésében, akár az elmúlt évek bevett gyakorlataihoz képest is. Már számos magyar példa igazolta, hogy a daganatterápia során sikerrel alkalmaztak célzott kezelést olyan szerrel, amely nem az adott ráktípusra volt törzskönyvezve. Egy viszonylag új frontja ez a rák elleni küzdelemnek, a benne rejlő lehetőségek pedig távolról sincsenek még kiaknázva. Bizonyos daganattípusok esetében még nem érhető el célzott kezelés, szinte naponta jelennek azonban meg új gyógyszerek, amelyek bővítik a kezelhető betegek listáját.

Ma már jól ismert a daganat kialakulásának biológiai háttere

Ma már jól ismert a daganat kialakulásának biológiai háttere

Új szemlélet szükséges

A daganatos betegségek témakörének neves szakmai szervezete, a Klinikai Onkológusok Amerikai Társasága (American Society of Clinical Oncology, röviden ASCO) "molekuláris korszaknak" nevezte napjainkat, felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a világ klinikái nem képesek tartani a tempót a gulliveri léptekben haladó kutatási eredményekkel. Véleményük szerint - melyet néhány hónapja publikáltak - az új gyógyászati lehetőségeket még csak korlátozott módon képesek a betegek szolgálatába álltani. Ennek financiális gondok, illetve bizonyos szabályozási problémák is állnak a hátterében, melyek megakasztják a kutatók lendületét a legújabb módszerek hétköznapi gyakorlatba történő átültetésében. A nagyobb gyógyszerhatékonyságot kutató molekuláris diagnosztikai vizsgálatok még csak korlátozott számban állnak a betegek rendelkezésére, holott a célzott kezelés tekintetében ezek elengedhetetlenek - olvasható az ASCO tanulmányában. Kritikát fogalmaztak meg továbbá a klinikai vizsgálatok szervezési rendszerével kapcsolatban, amelyet a betegcsoportok leghatékonyabb gyógykezelése érdekében kellene átgondolni.

Három fő útvonalat jelöltek ki az amerikai onkológusok a kutatók és döntéshozók számára egyaránt. Elsőként a gyógyszerfejlesztésben szükséges az újfajta szemléletet honosítani, amely a rák kialakulásának molekuláris hátterét helyezi előtérbe, lehetőséget nyújtva a mutációt megcélzó kezelések kibővítésére. Azokat a molekuláris célpontokat is szükséges kijelölni, amelyek a legtöbb betegnek segíthetnek a felépülésben. Második pontként a klinikai vizsgálatok hosszának csökkentését javasolják, illetve annak rangsorolását aszerint, hogy a kezelt betegcsoportokban milyen eredményre lehet számítani.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag