Milyen betegség miatt lesz valaki farkasember?

Az elmúlt századok cirkuszai nemcsak a mutatványosokról, artistákról és állatidomárokról szóltak, gyakran olyan embereket is szörnyszülöttként mutogattak, akik valójában valamilyen betegségben szenvedtek. Sorozatunk következő részében a valódi farkasemberekről olvashatnak.

A cirkuszi mutatványos sátrak gyakori szereplői voltak azok a férfiak és nők, akiknek az egész testét (az arcukat is) sűrű, sötét szőrzet borította. A legtöbbször farkasemberként, kutyafiúként vagy majomemberként „reklámozták” őket, az állapotukat azonban egy rendkívül ritka genetikai betegség, a hypertrichosis , más néven az Ambras-szindróma okozta.

A betegség első feljegyzett esete a Kanári-szigetekről származik, az érintett Petrus Gonsalvus volt. Ezt a kor orvosi szerzője, Altrovandus dokumentálta a 17. század közepén. Azt is megjegyezte, hogy Petrusnak két lánya, egy fia és egy unokája, azaz a Gonsalvus család minden tagja hypertrichosisos volt. Altrovandus Ambras családnak nevezte el őket, miután az Innsbruck közelében található Ambras kastélyban fedezték fel a családot ábrázoló portrékat.

A hypertrichosishoz hasonló betegségben szenvednek a szakállas nők is. Ha többet szeretne megtudni róluk, kattintson ! A hypertrichosisos betegeket két csoportba lehet osztani: a generalizált betegségnél az egész testre jellemző a fokozott szőrnövekedés , míg a lokalizáltnál csak egyes testtájakon nő a normálisnál jóval több szőr. Általában a szőrösödés csak a tenyereket, talpakat és a nyálkahártyával borított területeket nem érinti. A betegség jelen lehet már a születéskor, ilyenkor az újszülött egész testét az úgynevezett lanugo takarja (ez minden magzatnál meglévő jellegzetesség, de a születés előtt általában „kihullanak” ezek a rendkívül vékony szőrszálak), vagy már erősebb, sötétebb „állandó” szőrszálak vannak rajta.

A szerzett hypertrichosis hátterében találhatunk gyógyszer-mellékhatásokat, daganatos betegségeket, sőt még étkezési zavarokat is. Ilyenkor általában a növekedő szőrzet vékony, finom szálú és nem pigmentált. A szerzett hypertrichosis általában gyógyszerekkel (vagy az alapbetegség kezelésével) elmulasztható.

Stephan Bibrowski is a hypertrichosis nevű betegségben szenvedett

A „valódi” hypertrichosis genetikai mutációkra visszavezethető betegség, de azt pontosan még nem tudták megállapítani, hogy pontosan milyen mechanizmusok állnak a fokozott szőrnövekedés hátterében. A szakemberek szerint az egyik legjobb magyarázat a szőrszálak életciklusaiban bekövetkező zavar. A szőrszálak élete három szakaszra osztható: az anagén fázisban a szőrszál növekedésnek indul, a katagén fázisban a szőrtüsző elhal, majd a telogén fázisban az elhalt szőrszál kilökődik, kihullik, majd a kör újraindul. A hypertrichosis esetében az anagén fázisban túlműködés figyelhető meg.

A születéskor is meglévő hypertrichosisra jelenleg nincs gyógymód, tüneti kezeléssel, vagyis különböző szőrtelenítési eljárásokkal csökkenthető a szőrszálak mennyisége. Ez azonban hosszadalmas és költséges eljárás, és gyakran csak ideiglenes eredményeket ad.

A hypertrichosis nagyon ritka betegség, az orvostörténet 200-nál kevesebb esetet ismer. Az első feljegyzés a betegségről a 16. századból származik. A hypertrichosist gyakran keverik a hirzutizmussal , vagyis a fokozott szőrnövekedéssel, mely elsősorban hormonális okokra vezethető vissza, és jóval gyakoribb betegség annál.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: