Mikrózással is lehetne fertőtleníteni egy mentőt

A jelenlegi pandémiás időszakban nagy szükség volna a mentőautók minél gyakoribb és gyorsabb fertőtlenítésére - ezt teszi lehetővé skót tudósok fejlesztése.

Skót egyetemeken dolgozó villamosmérnökök, infektológusok és anyagmérnökök közös munkával kifejlesztettek egy mikrohullámú sterilizációs módszert, ami forradalmasíthatja a mentőautók fertőtlenítését - írja a kutatás központjául szolgáló Heriot-Watt Egyetem honlapja. Jelenleg a mentőautók fertőtlenítését vegyszerekkel és kézi munkával végzik mindenhol, ami veszélyes lehet a takarítókra, valamint alkalmanként 30-40 percet vesz igénybe. Értelemszerűen ez idő alatt a jármű a telepen áll, nem végez életmentő tevékenységet, ami fennakadásokat okozhat a szolgáltatás szervezésében. Az új technológiával töredékére csökkenthető a kiesési idő.

Forradalmasíthatja a mentőautók fertőtlenítését egy új technológia.
Forradalmasíthatja a mentőautók fertőtlenítését egy új technológia. Fotó: Getty Images

Távirányítással is biztonságos

Az utóbbi években számos módszert kipróbáltak a felületek fertőtlenítésére és sterilizálására a hidrogén-peroxidos permettől az UV-fényen át az infravörös sugárzásig. Ám ezek az eljárások károsíthatják a berendezéseket, illetve ártalmasak lehetnek az egészségre, ezért hosszú távon nem bizonyultak megfelelőnek. Mindez elkerülhetővé válik az új technológiával, amely esetén a fertőtlenítendő felületet egy vizes oldattal bepermetezik, majd elektromágneses hullámmal besugározzák, a gyorsan felforrósodó oldat pedig sterilizálja a felületet. Automatizálással ez biztonságos távolságból irányítható, tehát a takarítószemélyzet nem kerül fizikai kontaktusba sem a szennyezett felülettel, sem a tisztítószerrel.

Viccből balesetet jelentettek: így reagáltak a mentők - kattintson!

Egy kisbaba adta az ötletet

A mikrohullámos fertőtlenítéshez a tesztmentőautóba olyan antennákat szereltek, mint amilyenek a mobiltelefonban és az otthoni wifirendszerekben vannak. Az antennák segítségével a mikrohullámokat azokra a helyekre lehet irányítani, ahová szükséges. A vizsgált koronavírusok elpusztításához elegendő volt viszonylag alacsony, 60 Celsius-fokos hőmérsékletre felmelegíteni a felületet 30 másodpercre. Ennyi idő alatt nem károsodik a felület, de csíramentessé válik.

A mentőautó sterilizálásához az adta az ötletet a kutatást vezető rádiófrekvenciás mérnöknek, hogy a kisfia cumisüvegét is a mikróban fertőtlenítette. Úgy gondolta, ha az bizonyítottan veszélytelen, akkor a módszer nagyobb léptékben is működhet. Hordozható berendezés kifejlesztésével a mikrohullámos fertőtlenítést bármilyen környezetben alkalmazni lehet, a kórházi műtőktől az éttermekig vagy repülőgépekig.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)