Mikrózással is lehetne fertőtleníteni egy mentőt

A jelenlegi pandémiás időszakban nagy szükség volna a mentőautók minél gyakoribb és gyorsabb fertőtlenítésére - ezt teszi lehetővé skót tudósok fejlesztése.

Skót egyetemeken dolgozó villamosmérnökök, infektológusok és anyagmérnökök közös munkával kifejlesztettek egy mikrohullámú sterilizációs módszert, ami forradalmasíthatja a mentőautók fertőtlenítését - írja a kutatás központjául szolgáló Heriot-Watt Egyetem honlapja . Jelenleg a mentőautók fertőtlenítését vegyszerekkel és kézi munkával végzik mindenhol, ami veszélyes lehet a takarítókra, valamint alkalmanként 30-40 percet vesz igénybe. Értelemszerűen ez idő alatt a jármű a telepen áll, nem végez életmentő tevékenységet, ami fennakadásokat okozhat a szolgáltatás szervezésében. Az új technológiával töredékére csökkenthető a kiesési idő.

Forradalmasíthatja a mentőautók fertőtlenítését egy új technológia.
Forradalmasíthatja a mentőautók fertőtlenítését egy új technológia. Fotó: Getty Images

Távirányítással is biztonságos

Az utóbbi években számos módszert kipróbáltak a felületek fertőtlenítésére és sterilizálására a hidrogén-peroxidos permettől az UV-fényen át az infravörös sugárzásig. Ám ezek az eljárások károsíthatják a berendezéseket, illetve ártalmasak lehetnek az egészségre, ezért hosszú távon nem bizonyultak megfelelőnek. Mindez elkerülhetővé válik az új technológiával, amely esetén a fertőtlenítendő felületet egy vizes oldattal bepermetezik, majd elektromágneses hullámmal besugározzák, a gyorsan felforrósodó oldat pedig sterilizálja a felületet. Automatizálással ez biztonságos távolságból irányítható, tehát a takarítószemélyzet nem kerül fizikai kontaktusba sem a szennyezett felülettel, sem a tisztítószerrel.

Viccből balesetet jelentettek: így reagáltak a mentők - kattintson !

Egy kisbaba adta az ötletet

A mikrohullámos fertőtlenítéshez a tesztmentőautóba olyan antennákat szereltek, mint amilyenek a mobiltelefonban és az otthoni wifirendszerekben vannak. Az antennák segítségével a mikrohullámokat azokra a helyekre lehet irányítani, ahová szükséges. A vizsgált koronavírusok elpusztításához elegendő volt viszonylag alacsony, 60 Celsius-fokos hőmérsékletre felmelegíteni a felületet 30 másodpercre. Ennyi idő alatt nem károsodik a felület, de csíramentessé válik.

A mentőautó sterilizálásához az adta az ötletet a kutatást vezető rádiófrekvenciás mérnöknek, hogy a kisfia cumisüvegét is a mikróban fertőtlenítette. Úgy gondolta, ha az bizonyítottan veszélytelen, akkor a módszer nagyobb léptékben is működhet. Hordozható berendezés kifejlesztésével a mikrohullámos fertőtlenítést bármilyen környezetben alkalmazni lehet, a kórházi műtőktől az éttermekig vagy repülőgépekig.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)