Miért lesznek tüdőrákosak a dohányosok? Itt a megoldás!

Brit kutatók azt állítják, megfejtették a dohányosok tüdőrákkal szembeni esélyét meghatározó gének titkát.

A kutatók három különböző DNS-szakaszt azonosítottak, amelyek összefüggésben állnak a dohányosok tüdőrák-kockázatával, ebből kettő a daganat típusát is meghatározza. A kérdéses gének az 5-ös, 6-os és 15-ös kromoszómán helyezkednek el és úgy tűnik, az 5-ös kromoszóma mutációját hordozóknál gyakrabban fordul elő adenokarcinóma, míg a 6-os kromoszómán található esetén gyakoribb a pikkelysejtes rák. A 15-ös kromoszómán lévő gének pedig azt döntik el, kialakul-e az adott dohányosnál a tüdőrák.

Azon egykori vagy jelenlegi dohányosoknál, akik minden genetikai variációból egyet hordoznak, 28 százalékkal nő meg a tüdőrák kialakulásának esélye, míg két példány esetén ez 80 százalékra emelkedik. "A következő lépés az, hogy pontosan meghatározzuk, mely gének okozzák a kockázat növekedését és hogyan teszik ezt" - mondta el Richard Houlston professzor, vezető kutató.

Mivel a tüdőrákos esetek nagy részéért a dohányzás felelős, a kockázat csökkentésének legjobb módszere a leszokás.

A cikk a Cancer Research Journal folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció