Mi élénkíti a férfiakat?

Másképp hat a koffein a nőkre és a férfiakra...

A férfiak érzékenyebben reagálnak a koffeinre, mint a nők. Spanyol kutatók több száz egyetemistával végzett kísérlet kapcsán azt találták, hogy a férfiak tíz perccel az első csésze kávé megivása után élénkebbek, és jobban tudnak figyelni, mint a gyengébbik nem tagjai.

A kutatók összesen 238 férfi és 450 nő egyetemistát hívtak meg egy-egy kávéra. A tesztszemélyek nem tudták, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét kapnak. A kávézás előtt és után egyaránt egy-egy kérdőívet kellett kitölteniük, amiből a kutatók éberségükre tudtak következtetni.

Az eddig hitt 30-45 perces reakcióidő helyett már tíz perccel a koffeinfogyasztás után jelentősen nőtt a résztvevők éberségi szintje, de kimutatható volt, hogy a férfiak többet profitáltak az élénkítő szer hatásából. Egy-két csésze átlagos, mintegy száz milligramm koffeint tartalmazó kávé hatása kerek két-három órán át tart. Meglepő módon a koffeint csak nyomokban, mintegy 5 mg-ot tartalmazó koffeinmentes kávé is élénkít. Hogy teljesítményfokozó hatása is van-e, azt ennél a kis mennyiségnél nem sikerült bizonyítani.

Forrás:
Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció