Mennyire értenek minket kutyáink?

Sokan hisszük azt, hogy kutyáink értik, amit mondunk nekik. Egy új brit kutatás azt állítja: szavaink érzelmi töltetét és jelentését az emberi agyhoz hasonlóan dolgozzák fel.

A korábbi kutatásokból tudjuk azt, hogy a kutyák reagálnak mind szavaink tartalmára, mind pedig a szavak érzelmi tónusára, nyilatkozta Victoria Ratcliffe, a tanulmány szerzője, a University of Sussex PhD-kandidátusa.

Jó tudni

Állatot tartani jó, mert rengeteg örömöt okoz - ezt leszögezhetjük. Ám az állattartás veszélyes is lehet, ha figyelmen kívül hagyunk néhány fontos szabályt. Hogy melyek ezek? Ide kattintva kiderül!

Az új tanulmányból az is kiderül, hogy a kutyák egyszerre dolgozzák fel az emberi beszéd különböző összetevőit, valamint agyuk nagyon emberszerű abban a tekintetben, hogy a szavak információtartalmát és érzelmi töltetét miként választják külön. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kutyák értik azt, amit mondunk nekik, de az a folyamat, ahogyan feldolgozzák a hallott beszédet, roppantul hasonlít az emberi agy működésére. Minderről többet a Current Biology szakfolyóiratban lehet olvasni.

A kísérlet során a kutyák két oldalukon elhelyezett hangszóróból hallottak szövegeket, amelyek vagy parancsszavak voltak (amelyekre tudtak reagálni), vagy számukra teljesen irreleváns szavak. A szövegeket ráadásul manipulálták: vagy eltúlozták bennük az érzelmi töltetet vagy teljesen megfosztották ettől a szavakat.

A kutyák megértik az emberi beszédet

A kutyák megértik az emberi beszédet


A kutatók arra figyeltek fel, hogy amikor a kutyák parancsszót hallanak, a jobb oldalra elhelyezett hangszóró felé fordítják fejüket. Ez Ratcliffe szerint azt jelenti, hogy agyuk bal féltekéje jobban dolgozza fel a hallott szöveget: ez a mi esetünkben az az agyfélteke, amely a hangokat és a szavak szintaxisát "kapja el". Amikor viszont a szavak érzelmi töltete volt eltúlozva, akkor a kutyák balra fordították fejüket, ami arra utal, hogy a jobb agyfélteke volt a domináns: ez az emberek esetében a beszéd érzelmi minőségéért és az intonációért felelős.

Ratcliffe szerint ha tudjuk, hogy kutyáink hogyan dolgozzák fel, amit mondunk nekik, az hosszú távon sokat segíthet a kommunikációs folyamatokban. Ami viszont az egyedfejlődést illet, úgy tűnik, hogy közvetlenül is összehasonlíthatjuk az embereket és a kutyákat, így megláthatjuk azt, hogy beszédfelfogásunk mely elemei kifejezetten emberiek és melyek azok, amelyeket az emlősök mintegy közös forrásból hoznak.

Mindez természetesen nem lepi meg a kutyatulajdonosokat, akik intuitívan, de tudták már mindezt. A kutatók minderre csak annyit tudtak mondani: a kísérlet csak egy újabb lépés abba az irányba, hogy rájöjjünk: házi kedvenceink sokkal jobban ránk vannak hangolódva, mint azt gondoltuk volna.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában borult időre kell készülni, gyenge eső is előfordulhat néhol.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag